Iiro Viinanen: Otimmeko viime kriisistä opiksemme?

Kimmo Salvén - 27.2.2009 - 14:52:00

Kuva: Kimmo SalvénArkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.

Taustayhteisöinä mukana ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Yliopistoseura ry ja Karjalan hiippakunnan säätiö.

» Ohjelmasarjan etusivulle

Helmikuussa 2009 arkkipiispa Leon vieraaksi saapui valtiovarainministerinä vuosina 1991-1996 toiminut Iiro Viinanen. Aluksi arkkipiispa esittelee vieraan.

kuuntele Kesto: 6'25"

 


 

Kuva: Kimmo Salvén

Iiro Viinanen vertailee puheenvuorossaan 90-luvun laman ja tämänhetkisen taantuman eroja ja yhtäläisyyksiä.

Yhtenä suurimmista eroista hän nostaa esille kansainväliset ja yhdessä suunnitellut elvytystoimet joita on nyt tehty voimallisesti, kun 90-luvun laman yhteydessä kukin maa keskittyi tekemään puhtaasti omia ratkaisujaan omilla sisämarkkinoillaan.

Mitkä sitten Viinasen mielestä ovat suurimpia finanssikriisiin johtaneita tekijöitä? Esimerkkinä hän nostaa esille muun muassa kvartaalitalouden, jonka suurin ongelma on se ettei se johda yritysten johtamisessa pitkäjänteiseen tuloksentekoon. Olennaista on saada aikaan hyviä lukuja, voittoa ja kasvua kvartaaleittain, joka ohjaa pahimmillaan pitkällä aikavälillä epäterveisiin ratkaisuihin.

Iiro Viinanen kritisoi puheessaan myös nykyisiä palkkiojärjestelmiä joiden kautta tuloksesta palkataan bonuksella, jonka päälle ladataan optio- ja osakejärjestelyjä. Pahimmillaan optiojärjestely johtaa avokätisiin palkitsemisiin vain siksi, että yrityksen kurssi nousee suotuisasti jonkin muun yrityksen, esimerkiksi Nokian, vetämänä. Tällöin toimivalla johdolla ei välttämättä ole osaa eikä arpaa kurssin paranemiseen.

Viinanen patistaa puheessaan myös kuntia hakemaan säästöjä yhteistyön tai yhdistymisen kautta, kritisoi ay-liikkeitä siitä etteivät ne ole aidosti halunneet luoda työelämään joustomekanismeja ja kehottaa hallitusta unohtamaan turhan siltarumpupolitiikan elvytystoimien suunnittelussa.

Muun muassa näitä aiheita Iiro Viinanen käsittelee omassa taloutta luotaavassa puheenvuorossaan, jonka voit kuunnella oheisen äänilinkin kautta.

kuuntele Kesto: 47'42"


» Ohjelmasarjan etusivulle

Taltioitu Kuopion kaupungintalolla 17.2.2009

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer