Homemikrobien yhteisvaikutuksesta selitystä terveyshaittoihin

Anja Hiltunen - 29.11.2008 - 12:34:00

Rakennuksissa, joissa on kosteusvaurioita, esiintyy yleensä useita haitallisia mikrobilajeja, eli homeita ja bakteereja. Sosiaali- ja terveysministeriön sisäilmaohjeissa mainitaan neljä mikrobia, joiden läsnäolo viittaa siihen, että rakennuksessa on kosteusvaurio. Streptomyces californicus -bakteeri ja Stachybotrys chartarum –home ovat kaksi näistä indikaattorimikrobeista. Kumpikin pystyy jo yksinään aiheuttamaan tulehdusreaktioita ihmisissä.

FM Piia Markkanen osoitti Kuopion yliopistolle tekemässään väitöstutkimuksessa, että kasvaessaan yhdessä nämä hometalomikrobit ovat haitallisempia kuin yksinään, ja elimistön puolustusjärjestelmä joutuu koville. Markkasen tulokset viittaavat siihen, että mikrobien välinen kilpailu lisää sellaisten haitallisten aineenvaihduntatuotteiden tuotantoa, jotka pystyvät horjuttamaan elimistön puolustuskykyä. Näiden uusien terveyshaittojen syntymekanismeista kertovien tulosten avulla ymmärretään paremmin, miksi rakennuksessa kasvava home on niin haitallista terveydelle.

Markkanen selvitti solukokein, miten Streptomyces californicus -bakteerin ja Stachybotrys chartarum -homeen haitalliset ominaisuudet muuttuivat niiden kasvaessa yhdessä. Mikrobeja kasvatettiin yhdessä ja erikseen, ja niiden vaikutuksia tutkittiin hiiren makrofageilla. Nämä elimistön puolustusjärjestelmän tärkeät solut taistelevat hengitysilman mukana tulevia epäpuhtauksia vastaan. Ihmisen makrofagit toimivat samalla tavoin.

Yhdessä kasvatettujen mikrobien itiöseos aiheutti puolustusjärjestelmän soluissa muun muassa voimakkaan oksidatiivisen stressin, joka on yhdistetty lukuisiin erilaisiin sairauksiin. Erikseen kasvaneista mikrobeista tehty itiöseos tai näiden mikrobien itiöt yksinään eivät aiheuttaneet vastaavia muutoksia yhtä pienillä annoksilla.

Tulokset viittaavat siihen, että mikrobien väliset yhteisvaikutukset voivat osittain selittää hometaloissa altistuneilla ihmisillä esiintyviä oireita ja sairauksia. Homevaurioituneissa rakennuksissa altistuneilla on havaittu muun muassa erilaisia hengitystieoireita ja -infektioita sekä lisääntynyt riski sairastua astmaan. Haitallisen altistumisen taustalla oleva mikrobikasvu on käytännössä aina mikrobien yhteiskasvua. Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan tulevaisuudessa käyttää homeoireiston tarkempaan tunnistamiseen sekä sisäympäristön altisteiden haitallisuuden arviointiin. FM (väit.) Piia Markkasen väitöskirja Streptomyces californicus - ja Stachybotrys chartarum -mikrobien immunotoksiset vaikutukset - mikrobien yhteisvaikutusten rooli kuuluu ympäristötieteen alaan.

kuuntele Kesto 4'19"

 


Haastateltavana:

  • Tutkija Piia Markkanen, Kansanterveyslaitos
Lähettäjä: Kesätyöntekijä (vieras) - 15.7.2014 - 11:19:28

Sain kuulla viime viikolla työkaveriltani että kesätyöpaikkani (ryhmäperhepäiväkoti) rakennus olisi homeessa tai siellä on homemikrobeja. Kuinka vaarallista se on? Itsellä ainakin on heti työsuhteen alussa ruvennut nenä vuotamaan ja iho kutiamaan aivan älyttömästi , ja lapsillakin vuotaa nenä ja pahemmin kuin minulla. Minun mielestä koko päiväkotitoiminta pitäisi lopettaa kyseisessä rakennuksessa jos siellä kerta on hometta. Millä tavalla homeen tai homemikrobien pitäisi vaikuttaa ihmisen elimistöön? Eihän se ole terveyden kannalta hyvä työskennellä sellaisessa ympäristössä.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer