Ikääntyvien ryhmäkuntoutuksesta hyviä tuloksia

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 12.12.2009 - 16:11:33

Ikääntyneiden terveydenhoitokulujen kasvuun ei ole toistaiseksi löydetty muuta säästökeinoa kuin juustohöylä eli kulujen karsiminen.

LL Jorma Karttusen Kuopion yliopistossa tarkastettu väitöstutkimus kuitenkin osoittaa, että pienellä sijoituksella ikääntyneiden ryhmäkuntoutukseen saadaan aikaa merkittäviä säästöjä jo parin vuoden seurantajaksolla.

- Tulevaisuudessa pitää selvittää se, että onko ikääntyneiden ennaltaehkäisevä ryhmäkuntoutus kustannusvaikuttavampaa kuntoutusta kuin ikääntyneiden yksilö- ja laitoskuntoutus eteenkin tietyille asiakasryhmille. Kotona asuvat, yksinäiset ikääntyneet henkilöt saattavat hyötyä enemmän riittävän pitkäkestoisesta tehokkaasta avokuntoutuksena toteutetusta ryhmäkuntoutuksesta kuin laitoskuntoutuksesta. Avokuntoutuksena toteutettava tyhmäkuntoutus on myös selvästi edullisempaa toteuttaa kuin laitoskuntoutus, sanoo Karttunen.

- Terveyspalvelujen kustannusten säästöt tulevat viiveellä, Karttunen muistuttaa.

Karttusen tutkimus toteutettiin Joensuun KuntoHovissa vuosina 2004-2006. Tutkimukseen osallistui 136 joensuulaista 67–86-vuotiasta henkilöä.

Harjoitteluryhmään osallistuneilla oli kahdesti viikossa tasapaino- ja kuntosaliharjoitteita sekä luentoja ja opetuskeskusteluja. Ryhmäharjoittelu kesti viisi kuukautta. Toimintakykyä ja elämänlaatua seurattiin 12 kuukautta ja terveyspalvelujen kustannuksia 24 kuukautta.

- Harjoitteluryhmässä olivat terveyspalvelujen käytön kustannukset kahden vuoden seuranta-aikana henkilöä kohden 856 euron eli 26,2 prosentin verran pienemmät kuin vertailuryhmässä, kertoo Karttunen.

Päätöksentekijöiden kannattaisi ottaa käyttöön tutkimuksen mukainen ikääntyneiden ennaltaehkäisevä ryhmäkuntoutus, jonka avulla voidaan vähentää terveyspalvelujen kustannuksia sekä parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua, Karttunen tiivistää.

Kuuntele!  Kesto 15'35"

 


 

Haastateltavana:

 

  • LL Jorma Karttunen, Kuopion yliopisto

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 16 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer