Jumalan kohtaamisesta merkitys ihmisenä olemiselle

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 26.5.2010 - 09:15:43

Ehtoollisliturgia on kirkollisessa katsannossa jumalallisen läsnäolon läpäisemää todellisuutta. Bysanttilaisen teologin Nikolaos Kabasilaksen teologiassa ihmisen on liturgiassa mahdollista kohdata Jumala oman olemisensa perusteita ravistelevalla ja selkeyttävällä tavalla, osoittaa Pekka Metson väitöstutkimus.
 
Tutkimuksessa selvitettiin 1300-luvulla eläneen bysanttilaisen teologi Nikolaos Kabasilaksen käsitystä jumalallisen läsnäolon todentumisesta ja osallistuttavuudesta jumalallisessa liturgiassa. Kabasilaksen mukaan läsnäolon voi kokea liturgiassa; yhtäältä jumalanpalvelus on kokonaisuudessaan jumalallisen läsnäolon läpäisemä tapahtuma, toisaalta Jumalan läsnäolo tulee konkreettiseksi ehtoollisleivässä ja -viinissä.
 
Modernin kristittyjen ykseysliikkeen eli ekumenian kannalta merkittävänä löytönä voidaan pitää Metson havaintoa siitä, että Kabasilaksen käsityksessä ehtoollisaineiden muuttumisesta kreikkalainen ja latinalainen perinne ovat yhteneväiset.
 
Metso katsoo, että Kabasilas ymmärtää kokemuksen Jumalan läsnäolosta avaavan ihmiselle uudenlaisen näkökulman omaan itseensä. Mystiikan perinteeseen nojautuva Kabasilas painottaa ehtoollisen ihmistä muuttavaa vaikutusta: Kristuksen sydän ja tahto yhtyvät ihmisen sydämeen ja tahtoon. Näin ihmisestä tulee Jumalan kaltainen. Kabasilaksen ehtoollisteologian loppunäkynä on keskeytyksettömän Jumala-yhteyden leimaama elämä Kristuksessa, jonka täydellistää rakkaus lähimmäistä kohtaan.
 
TL Pekka Metson ortodoksisen teologian alaan kuuluva väitöskirja Divine Presence in the Eucharistic Theology of Nicholas Cabasilas (Jumalallisen läsnäolo Nikolaos Kabasilaksen ehtoollisteologiassa) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 28.5.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer