Keittiötyötä keventämällä suojaa olkapääoireilta

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 21.5.2010 - 14:20:52

Keittiötyöskentelyn kuormittavuutta selvittäneessä tutkimuksessa todettiin, että olkapäänivelen terveyttä voidaan edistää vähentämällä fyysistä kuormitusta, erityisesti nostamista. MMM Irmeli Pehkosen väitöstutkimuksessa sekä koetun kuormituksen väheneminen fyysisesti raskaimmissa töissä että havainnoidun kuormituksen väheneminen nostotyössä olivat yhteydessä pienempään olkapäävaivojen riskiin.

Tutkimuksessa arvioitiin myös osallistavan ergonomisen interventioprosessin soveltuvuutta keittiötyön arviointiin. Osallistavassa toimintatavassa työntekijät kehittävät itse omaa työtään ergonomin avustuksella. Työntekijöiden ergonomisen tiedon taso lisääntyi ja yli 400 muutosta toteutettiin vuoden interventiovaiheen aikana.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kehittämishankkeissa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota riittävän ja tarkoituksenmukaisen tiedon hankintaan lähtötilanteesta. Kehittämisprosessia suunniteltaessa tulisi hyödyntää tietoa muun muassa kohdejoukon ergonomiatiedon tasosta, asenteista ja käyttäytymisestä sekä toimintaympäristöstä, jossa interventio toteutetaan. Koska olkapääoireet ovat usein pitkäaikaisia ja toistuvia, sekä kuormituksen arvioinnissa että ehkäisevien toimenpiteiden suunnittelussa pitäisi kohdistaa huomio erityisesti työtehtäviin, jotka sisältävät runsaasti nostamista.

Väitöskirja perustuu Työterveyslaitoksen laajaan tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli selvittää, voidaanko ammattikeittiötyön ergonomiaa parantamalla vähentää työntekijöiden liikuntaelinoireita. Keittiötyöntekijöiden terveyttä on ammatin yleisyydestä huolimatta tutkittu varsin vähän. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että keittiötyöntekijöillä on korkea työkyvyttömyyden riski, joka johtuu pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten sairauksista.
 
MMM Irmeli Pehkosen väitöskirja Evaluation and control of physical load factors at work (Fyysisten kuormitustekijöiden arviointi ja hallinta) tarkastettiin 21.5.2010 Itä-Suomen yliopistossa.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer