Runsas alkoholin kertakulutus kasvattaa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 21.5.2010 - 15:24:03

Alkoholia kerralla runsaasti juovilla on suurentunut riski kuolla sekä sairastua sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen verrattuna niihin, jotka eivät juoneet alkoholia suuria määriä kerralla. Alkoholia runsaasti kerralla käyttävillä on myös enemmän masennusoireita kuin muilla, todetaan tuoreessa LL Laura Sundellin väitöskirjatutkimuksessa.

Alkoholin kulutusta ja sairauksien yhteyksiä käsittelevissä tutkimuksissa on perinteisesti tarkasteltu juodun alkoholin kokonaismäärää pitkällä aikavälillä. Tässä väitöstutkimuksessa kuitenkin selvitettiin alkoholin runsaan kertakulutuksen (miehet > 5 annosta, naiset > 3 annosta) merkitystä kuolleisuuden ja sairastavuuden riskitekijänä.

Tutkimuksessa huomattiin, että alkoholin runsas kertakulutus on itsenäinen sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskitekijä. Lisäksi huomattiin, että runsaasti kerralla juovilla on enemmän masennusoireita kuin muilla tutkituilla.

Suurentunut riski sairastua ja kuolla sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen liittyy todennäköisesti runsaan alkoholin käytön aiheuttamaan verenpaineen nousuun, epäedulliseen vaikutukseen veren rasvojen ja hyytymistekijöiden osalta sekä alttiuteen saada vakavia rytmihäiriöitä. Lisääntyneen masennusoireilun taas arvioidaan selittyvän humalatilan aiheuttamalla aivojen välittäjä-ainepitoisuuksien muutoksella sekä sosioekonomisten tekijöiden vaikutuksella.

Tutkimus tuo uutta tietoa alkoholin runsaan kertajuomisen merkityksestä sairastavuuden ja kuolleisuuden riskitekijänä. Tutkimuksen valossa voidaan todeta, että runsaan pitkään jatkuneen alkoholin käytön lisäksi myös satunnaisempi runsas kertakulutus on haitallista terveydelle.

Aineistona käytettiin FINRISKI-väestötutkimusaineistoja vuosilta 1987, 1992 ja 1997. Mukana oli yhteensä 26 000 suomalaista 25–64-vuotiasta miestä ja naista.

LL Laura Sundellin väitöskirja Alcohol consumption and binge drinking as risk factors for cardiovascular diseases and depression (Alkoholin kulutus ja runsas kertajuominen sydän- ja verisuonisairauksien sekä masennuksen riskitekijänä) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 22.5.2010.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer