Uraauurtavaa tietoa asumisterveydestä

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 18.5.2010 - 10:32:11

Asumisen terveellisyyden ja turvallisuuden tutkimushanke TERTU on valjastanut laajan joukon eri alojen tutkijoita visioimaan tulevaisuuden asumista. Käytännössä tutkimustyötä tehdään kahdessa pilottitalossa, joiden rakentamisesta on vastannut Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Pilottitaloissa asumisen terveellisyys, turvallisuus ja energiatehokkuus on otettu huomioon monella tavalla. Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita talojen sisäilman laadusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä pienhiukkasten kulkeutumisesta ulkoa sisäilmaan.

Tutkija Kari Kuuspalo pienhiukkas- ja aerosolitekniikan laboratoriosta toteaa, että osa sisäilman pienhiukkasista on aina peräisin ulkoa.
– Lisäksi kodin arkiset toiminnot, kuten ruuan paistaminen ja saunominen aiheuttavat pienhiukkaspäästöjä huonetilaan.  

Pienhiukkasten terveyshaitat ovat hyvin tiedossa, mutta pilottitalojen koejärjestelyillä saadaan entistä tarkempaa tietoa sisälähteiden sekä ulkoilmasta peräisin olevien altisteiden vaikutuksesta terveyshaittojen syntyyn. Uutta tietoa odotetaan myös siitä, miten ulkoilman hiukkaset muuntuvat siirtyessään sisäilmaan.

 

Arkista tutkimusta

Pilottitaloissa tehtävä tutkimustoiminta ei juuri haittaa taloissa asustavien perheiden arkea. Tutkimuslaitteet on sijoitettu talojen ullakolle, jonne on kulku ulkokautta. Tutkijatkaan eivät pyöri nurkissa riesoiksi asti.

Järjestelmäasiantuntija Jarkko Tiirikainen ympäristöinformatiikan tutkimusryhmästä kertoo, että kaiken sydämenä on tiedonkeruujärjestelmä mittaustietokoneineen.

– Mittausdata siirtyy talosta reaaliaikaisena tutkijoiden käyttöön. Pyrimme löytämään mittausdataa ja asukkaiden päiväkirjatietoja yhdistämällä erilaisia ilmiöitä ja tilanteita, joissa ilmanlaatu on ollut poikkeuksellisen huono. Jatkossa tavoitteena on kehittää tuotteita, joilla voidaan ohjata talon ilmanlaatua pysymään tasaisena.

Asumisen terveellisyys ja turvallisuus -projektia koordinoi Kuopio Innovation Oy. Itä-Suomen yliopistosta hankkeeseen osallistuu tutkijoita aerosoli- ja pienhiukkaslaboratoriosta, ympäristöinformatiikan tutkimusryhmästä sekä yhteiskuntatieteiden laitokselta. Mukana ovat myös Ilmatieteen laitoksen Kuopion yksikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

kuuntele Kesto 9'08"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer