Useat maitohappobakteerit herkkiä antibiooteille

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 21.5.2010 - 10:21:44

Maitohappobakteerit eivät ole ihmiselle vaarallisia, vaan ovat päinvastoin joissain tapauksissa ihmisille ja myös eläimille terveyttä edistäviä bakteereja ja siis tarpeellisia. Jenni Korhosen väitöstutkimuksessa ilmeni, että useimmat maitohappobakteerikannat ovat herkkiä antibiooteille.

– Antibiootit tuhoavat joitain maitohappobakteereja suolistossa siinä missä muitakin bakteereja, sanoo Korhonen.

Näissä tapauksissa suolisto joutuu epätasapainoon ja reagoi usein epämiellyttävällä tavalla. Ihmisillä on yksilöllisiä maitohappobakteerikantoja. Jotkut maitohappobakteerikannat ovat antibiooteille vastustuskykyisiä, jotkut eivät.

Huolenaiheena on nimittäin, että maitohappobakteerit voivat siirtää antibiootteihin kohdistuvaa vastustuskykyä koodaavan geenin toisiin, mahdollisesti haitallisiin tai tautia aiheuttaviin bakteerilajeihin bakteereiden välisessä perimäaineksen vaihdossa, kirjoittaa Korhonen väitöstutkimuksessaan.

Korhonen selvitti tutkimuksessaan myös vasikoista, porsaista, ihmisistä sekä eri elintarvikkeista eristettyjen ja tunnistettujen maitohappobakteerien herkkyyksiä antibiootteja kohtaan.

– Eläimistä ja ihmisistä sekä elintarvikkeista eristettiin maitohappobakteereita ja tunnistettiin niitä. Sitten testattiin kuinka ne reagoivat eri antibiootteihin. Tutkimuksessa käytettiin yhteensä 16 antiobioottia, kertoo Korhonen.
– Hyödyllisten maitohappobakteerien herkkyyttä antibiootteihin ei ole aiemmin selvitetty.

Korhonen näkeekin tutkimuksensa tulosten vaikuttavan mahdollisesti teollisiin elintarvikeisiin.
– Maitohappobakteereita esiintyy hyvin paljon elintarvikeketjussa. Sen lisäksi niitä käytetään terveyttä edistävinä bakteereina.

– Maitohappobakteerit, joita tarkoituksella lisätään elintarvikkeisiin eivät saa sisältää antibioottiresistenttiysgeenejä, sanoo Korhonen.

Korhosen onnistui tutkimuksessaan siirtämään tetrasykliiniä koodaava geeni laboratorio-olosuhteissa kaloille tautia aiheuttavasta lajista ihmisille tautia aiheuttavaan Listeria monocytogenes -lajiin.

– Tämä antibioottiresistenttiysgeeni voi laboratorio-olosuhteissa siirtyä kalan suolistobakteerista sekä kaloilla että ihmisillä esiintyviin haitallisiin bakteerilajeihin, mikä on riski sekä vesiviljelyssä että kuluttajien turvallisuudessa, muistuttaa Korhonen.

kuuntele Kesto 4'17"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer