Uusi löytö tarkentaa kannabiksen pikatestiä

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 26.5.2010 - 09:38:40

FM Merja Niemen tutkimuksessa määritettiin ensimmäistä kertaa maailmassa atomitasolla kuinka lgE-luokan vasta-aine sitoutuu allergiaa aiheuttavaan proteiiniin eli allergeeniin.

– On hyvin keskeinen kysymys allergiatutkimuksessa, mikä tekee proteiinista allergeenin, Niemi toteaa.

Niemen tutkimus toi uutta perustietoa allergisten oireiden taustalla olevista molekyylitason mekanismeista. Hänen havaintojaan voidaan käyttää apuna suunniteltaessa uusia ja turvallisempia molekyylejä allergian siedätyshoitoon.

Merja Niemi määritteli rakenteet myös kahdelle diagnostiikassa käytettävälle IgG-luokan vasta-aineelle. Nämä vasta-aineet sitovat testosteronia sekä tetrahydrokannabinolia.

Testosteroni on miessukupuolihormoni, jonka taso heilahtelee yleensä alaspäin ja on yksi merkittävimmistä tekijöistä yleiseen, mutta vähemmän keskusteltuun miesten vaihdevuosioireiluun. Testosteronin pitoisuuksien heilahtelut saattavat miehillä ja naisilla sekä miehillä että naisilla erinäisiin sairauksiin sekä miehillä myös ikääntymiseen liittyvään testosteronivajeeseen.

Tetrahydrokannabinoli eli THC on puolestaan kannabiskasvin psykoaktiivisin yhdiste, jota voidaan hyödyntää merkkiaineena etsittäessä jälkiä huumausaineen käytöstä. Niemi uskoo tämän tuovan uuden ja tarkemman menetelmän kannabiksen pikatestaukseen.

– Tämä vasta-aine, mikä määriteltiin, sitoo todella tehokkaasti THC:ta. Tällä vasta-aineella on ihan potentiaalinen käyttökohde eli kannabiksen pikatestauksessa. Viranomaiset saavat sylkitestillä tuloksen hyvin nopeasti, kertoo Niemi.

kuuntele Kesto 6'46"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer