Hoitotyön henkilöstömitoitus on kimurantti juttu

Anne Heikkinen - 12.5.2011 - 17:47:27

Terveydenhuollossa työskentelee enemmän henkilöstöä kuin koskaan aiemmin, mutta silti hoitohenkilökunnan riittävyydestä käydään alati huolestunutta keskustelua. Oman sävynsä keskusteluun tuo tieto hoitajien eläköitymisestä.

Hoitotyön henkilöstömitoituksesta Itä-Suomen yliopistossa väitellyt TtM Taina Pitkäaho toteaa, että tulevaisuudesta on syytä olla huolissaan.


Kuva: Itä-Suomen yliopisto– Huoltosuhde on muuttumassa ja jo muuttunut; huollettavia on enemmän kuin työssäkävijöitä. Hoitotyöntekijöistä suuri osa eläköityy lähimmän kymmenen vuoden aikana ja yhden kokonaisen ikäluokan kouluttaminen terveydenhuollon ammatteihin ei riittäisi korvaamaan poistumaa.

Pitkäaho toteaa kuitenkin, että hoitohenkilökunnan määrä ei ole ainoa autuaaksi tekevä asia, eikä terveydenhuollon pulmia ratkaista vain henkilökuntaa lisäämällä.
– Oleellinen kysymys on, miten lisääntyvään hoidontarpeeseen pystytään vastaamaan vähenevällä henkilöstöllä. On siis entistä tärkeämpää miettiä, että oikea ihminen on oikeassa paikassa ja että potilas on hoidettavana oikeassa paikassa. Pitää myös pohtia, miten toimintaympäristö ja tehtävät järjestetään siten, että henkilökunta voi käyttää osaamistaan potilaan parhaaksi.

Tarkkoja rajoja hoitotyön henkilöstömitoitukselle Pitkäaho ei suosittele.
– Tarkasti määritelty henkilöstömitoitus ei terveydenhuollon kompleksisessa toimintaympäristössä takaa haluttujen tavoitteiden saavuttamista.

kuuntele Kesto 9'35"

 

Terveystieteiden maisteri Taina Pitkäahon väitöskirja Hoitotyön henkilöstömitoitus ja tulos kompleksisessa erikoissairaanhoidon toimintaympäristössä tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 6.5.2011.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer