Lisävaloa lääkekehitykseen

Anne Heikkinen - 3.6.2011 - 10:54:11

Elimistömme solut välittävät toisilleen viestejä erilaisten viestiaineiden avulla. Muun muassa keskushermostossa välittäjäaineina toimivat oreksiinit ovat tällaisia aineita. Oreksiinit ovat suhteellisen uusi tuttavuus, sillä ne löydettiin vasta vuonna 1998.

FM Hanna Peltonen osoitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan, että solujen oreksiinijärjestelmän tunteminen avaa ovia lääkekehitykselle.
– Oreksiinit ovat mukana monissa erilaisissa kehon toiminnoissa, kuten syömisen säätelyssä, nukkumisen ja uni-valverytmin säätelyssä sekä energiametabolian säätelyssä. Lääkekehityksen kannalta ne ovat kiinnostavia juuri siksi, että ne vaikuttavat niin moneen eri asiaan kehossa ja on useita sairauksia, joihin ne on liitetty, Peltonen kertoo.

Oreksiiniviestinnän tunteminen voi osaltaan auttaa kehittämään entistä tehokkaampia hoitomuotoja useisiin sairauksiin. Hanna Peltonen kertoo, että oreksiiniviestinnän häiriintyminen liittyy moniin sairauksiin, kuten narkolepsiaan, uniapneaan, Parkinsonin tautiin, skitsofreniaan, masennukseen ja syöpään.

kuuntele Kesto 4'24"

 

FM Hanna Peltosen väitöskirja Oreksiini-1-reseptorin signalointimekanismit tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 27.5.2011.

 

Footer