Kasveilla raskasmetalleilla saastuneen maaperän kimppuun?

Anne Heikkinen - 27.9.2011 - 11:32:01

Kevättaskuruoho on vaatimattoman näköinen, kasvupaikasta riippuen noin 10–20 senttiä korkea kasvi, jonka vaaleat kukinnot muistuttavat rypsin tai kaalin kukkaa. Erityisen kevättaskuruohosta tekee se, että se sietää ja kerää lehtiinsä poikkeuksellisen korkeita maaperän raskasmetallipitoisuuksia.

FM Marjo Tuomaisen väitöstutkimuksessa selvitettiin kasvien raskasmetallien sietoon ja kertymiseen osallistuvia molekyylibiologisia mekanismeja.
– Tiedolla on tärkeää käytännön merkitystä paitsi viljakasvien ravintoarvon parantamisessa myös kasvien hyödyntämisessä raskasmetalleilla saastuneen maaperän kunnostamisessa, Tuomainen toteaa.

Tuomaisen tutkimuksessa mallikasvina käytettiin kevättaskuruohoa.
– Kasvia voi hyvällä syyllä kutsua metallien superkerääjäksi. Toisaalta kasvi on pienikokoinen ja sen juuret eivät ylety kovin syvälle maaperään, joten se rajoittaa kasvin käyttöä maaperän raskasmetalleista puhdistamisessa.

Tutkimuksessa saatiin uutta tietoa yksittäisten geenien ja proteiinien mahdollisesta merkityksestä erityisesti sinkin aineenvaihdunnassa.

kuuntele Kesto 5'48"

 

FM Marjo Tuomaisen väitöskirja Search for molecular mechanisms related to Zn accumulation and tolerance in Thlaspi caerulescens tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 10.9.2011.

 

Footer