Miten ja miksi hius kasvaa?

Anne Heikkinen - 28.9.2011 - 12:27:21

Harva tulee aamulla peiliin katsoessaan ajatelleeksi sitä, miten ja miksi hius kasvaa. Erikoistutkija Marko Pietilä Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutista kertoo, että hiusten kasvu on monivaiheinen prosessi.
– Hius kasvaa jopa 10 vuotta, sitten hiuksen kasvu loppuu ja tulee lepovaihe. Hius on edelleen kiinni tupessa, mutta se ei kasva. Sitten hius tippuu pois ja prosessi alkaa alusta. Itse hiustuppi on koko ajan elävä. Mielenkiintoista on se, mikä on se biologinen kello, joka säätelee tätä rytmiä, Pietilä toteaa.

Hiusten kasvussa avainasemassa ei siis olekaan itse hius, vaan karvatuppi. Karvatupen kantasolujen aktivoituminen lepovaiheen loputtua saa aikaan uuden karvatupen muodostumisen. Sykli määrittää siis esimerkiksi sen, miten pitkäksi hius voi kasvaa.

Entä mistä johtuu hiusten harveneminen tai kaljuuntuminen?
– Kaljuuntuminen johtuu siitä, että kasvuvaihe lyhenee koko ajan ja kun se lyhenee, niin lepovaiheessa olevien hiusten osuus kasvaa ja kasvuvaiheessa olevien hiusten osuus vähenee. Hiukset harvenevat ja lopulta kasvuvaihe nikertyy kokonaan ja koko hiustuppi kuolee, Pietilä selittää.

Kaiken takana ovat polyamiinit, jotka nykytietämyksen mukaan vaikuttavan hiuksen kasvuun säätelemällä hiustupen kantasolujen aktiivisuutta ja siten hiuksen aktiivisen kasvuvaiheen kestoa.
– Polyamiineja löytyy kaikista elävistä soluista. 60-luvulla huomattiin, että vilkkaasti jakaantuvissa soluissa polyamiinien määrät ovat suuremmat ja siitä syntyi ajatus, että voisiko tällä olla merkitystä syövän synnyssä. On tutkittu, voisiko polyamiinien muodostumisen estämisellä hoitaa syöpää.

Polyamiineja löytyy myös eri ruoka-aineista. Marko Pietilä kertoo, että polyamiineja löytyy runsaasti muun muassa brie-juustosta sekä appelsiineista.
– Tarvitaan kuitenkin vielä runsaasti tutkimusta ennen kuin voidaan sanoa, että polyamiineista olisi apua esimerkiksi ennenaikaisen kaljuuntumisen hoidossa.

Kuuntele miten hiusten kasvun tutkimusta on tehty A.I. Virtanen -instituutissa:

kuuntele Kesto 10'57"

 

Footer