Hyötyä vai haittaa ravintolisistä?

Anne Heikkinen - 10.10.2011 - 11:57:16

Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen tuore tutkimus herättää takuuvarmasti kiivasta keskustelua ravintolisien hyödyistä ja haitoista. Yhdysvalloissa toteutetun laajan seurantatutkimuksen tulokset julkaistiin 10. lokakuuta arvostetussa lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -julkaisussa.

Tutkijat selvittivät ravintolisien vaikutuksia suuressa Iowa Women’s Health Study seurantatutkimuksessa, johon osallistui 38 772 naista. Osallistujista 65 prosenttia raportoi käyttävänsä ravintolisiä. Tutkimuksessa havaittiin, että iso osa tutkituista ravintolisistä oli yhteydessä suurentuneeseen kuolleisuuden riskiin.

Yksittäisistä yhdisteistä monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytön havaittiin lisäävän kuolleisuutta. Kuolleisuudelta näytti suojaavan ainoastaan kalsium, myöskään D-vitamiinin ei havaittu olevan yhteydessä kuolleisuuteen.

Ravintolisiä käytetään usein ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja. Tutkimusten mukaan käytön hyödyistä sairauksien ehkäisyssä ei ole kuitenkaan näyttöä. Sen sijaan ravintolisien käytön yleisyys on herättänyt huolta niiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista.

Tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön ja Minnesotan yliopiston kansanterveystietieteen laitoksen yhteistyötä.

Katso myös:

Suuri osa ravintolisistä on täysin turhia - voivat lisätä kuolleisuutta (YLE Uutiset, 10.10.2011)

Ravintolisien käyttö puutostiloihin edelleen perusteltua (YLE Savo, 10.10.2011)

 

Footer