Uusi hoitomuoto tuo toivoa silmänpohjan ikärappeumaan

Anne Heikkinen - 27.1.2012 - 14:04:30

Silmänpohjan ikärappeuman kosteaa muotoa sairastavat ovat viime vuosina olleet onnekkaita. Tautiin on onnistuttu kehittämään uusi hoitomuoto, jonka avulla sairauden etenemistä voidaan hidastaa tai jopa estää.

Pääsimme seuraamaan pistoshoidon antamista Kuopion yliopistollisen sairaalan silmätautien poliklinikalle.

Maallikon silmiin silmänpohjan ikärappeuman hoito näyttää hurjalta: lääkettä annostellaan pistoksella suoraan silmän sisään. Potilas vakuuttaa, että operaatio ei ole lainkaan niin paha kuin voisi kuvitella, ja toisaalta hoidoista saatava hyöty on erittäin merkittävä. Monen kohdalla tämä injektiohoito pelastaa varmalta näkövammalta.

kuuntele Kesto 3'42"

 

– Kyllähän se toimenpide tuntuu hieman, mutta kun tietää, että se ihmisen parhaaksi tehdään, niin eipä siinä mitään. Minulle tästä on ollut suuri apu, luen lehdet ja ajan autoa. Tuskin tässä kunnossa näköni puolesta olisin jos hoitoja ei olisi aloitettu, tuumii iisalmelainen Taito Miettola. Hän käy injektiohoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa säännöllisesti kuuden viikon välein.

kuuntele Kesto 4'26"

 

Professori Kai Kaarniranta kertoo, että silmänpohjan ikärappeumaa sairastavista lähes 80 prosenttia sairastaa taudin kuivaa muotoa, johon ei ole tarjolla minkäänlaista ehkäisevää tai parantavaa hoitoa. Kosteaa ikärappeumaa sairastavilla tilanne on lohdullisempi; tautia voidaan hoitaa silmän sisään annosteltavalla lääkkeellä.

Oleellista ikärappeuman hoidossa on oireiden tunnistaminen ja ripeä hoitoon hakeutuminen. – Tyypillistä oirekuvassa on sekä lähi- että kaukonäön tarkkuuden heikkeneminen. Teksteissä tapahtuu vääristymistä ja lukeminen vaikeutuu. Erittäin tyypillistä on, että keskeiseen näkökenttään tulee tumma varjostuma, joka ei häviä pois. Jos oireita ilmenee, niin silloin on tärkeää hakeutua viipymättä silmälääkärin tutkimukseen, ja jos paljastuu ikärappeuma, jota voidaan hoitaa, niin hoidon tulosten kannalta on keskeistä päästä nopeasti hoitoon, Kaarniranta kuvaa.

Pistoshoidot ovat mullistaneet täysin silmänpohjan ikärappeuman kostean muodon hoidon. – Koko silmätautien historiaa ja kehitysaskeleita kun mietitään, niin tämä on kiistatta merkittävimpiä asioita. Rappeumapotilaat ovat olleet silmälääkäreille haastavia potilaita kun heitä ei ole voitu aiemmin hoitaa.

– Vuosia sitten, kun hoitoa aloitettiin, ajatus oli että hoito on hyvin brutaali. Pohdittiin, mitä silmä kestää ja tuleeko tulehdusongelmia. Nyt nämä spekulaatiot ovat väistymässä. Silmä kestää hyvin pistoshoitoa - meillä on potilaita, joille on laitettu lähes 50 pistosta ja hoidot jatkuvat edelleen.

kuuntele Kesto 11'43"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer