PREP-estäjillä muistisairauksien kimppuun?

Kimmo Salvén - 28.3.2012 - 09:03:17

PREP-estäjillä voidaan ehkä tulevaisuudessa tarjota uusia vaihtoehtoja muistisairauksien hoitoon, todetaan proviisori Aaro Jalkasen väitöstutkimuksessa.

Elimistöstämme löytyy runsaasti PREP-entsyymiä (prolyylioligopeptidaasi), joka on ollut viime vuosina tutkijoiden mielenkiinnon kohteena ympäri maailman. Tutkimusten perusteella vaikuttaisi siltä, että aminohappo proliinia sisältäviä pieniä peptidejä pilkkovat PREP-entsyymit liittyisivät esimerkiksi hermostoa rappeuttavien sairauksien ja syövän syntyyn.

– PREP on yhdistetty muistiin ja oppimiseen. Hyvin moni näistä PREPin pilkkomista peptideistä on bioaktiivisia peptidejä, joiden tiedetään säätelevän muistia ja oppimista aivoissa, kuvailee Jalkanen.

PREP-entsyymien toimintaa estämällä voitaisiin teoriassa nostaa muistia parantavien neuropeptidien pitoisuuksia aivoissa. Eläinkokeissa tästä onkin saatu jo rohkaisevia tuloksia.

Vaikka PREP-estäjien tutkimus on kietoutunut pitkälti oppimisen ja muistin ympärille, Jalkanen näkee PREPille muitakin sovelluksia. Esimerkkeinä Jalkanen mainitsee keuhkoahtaumataudin hoidon, syöpätaudit verisuonien uudismuodostumisen hillitsemisen näkökulmasta sekä Parkinsonin taudin hoidon.

– Näkisin, että tulevaisuudessa PREP-estäjien tutkimusfokus kohdistuu nimenomaan Parkinsonin tautiin. PREP-estäjillä voitaisiin estää Parkinsonin taudissa solutuhoa aiheuttavan haitallisen proteiinin kertymistä, Jalkanen kuvailee eläinkokeista saatuja tutkimustuloksia.

Kuuntele Jalkasen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 13'12"

 

Proviisori Aaro Jalkasen farmakologian alaan kuuluva väitöskirja The Potential of Prolyl Oligopeptidase as a Drug Target (Prolyylioligopeptidaasi lääkevaikutuksen kohteena) tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 11.2.2012.

 

Lähettäjä: Maija Haavisto (vieras) - 28.3.2012 - 09:23:13

Yrttivalmiste berberiinihän on PREP-estäjä. Sitä on käytetty hyvin monien erilaisten sairauksien hoidossa ja se näyttää olevan varsin turvallista. Berberiini parantaa myös insuliiniherkkyyttä, joka nykytiedon valossa luultavasti vähentää paitsi diabeteksen myös Alzheimerin taudin riskiä.

Lähettäjä: Kiitos (vieras) - 28.3.2012 - 15:43:11

Pitääpä tutustua. http://en.wikipedia.org/wiki/Berberine

Footer