Ilmastonmuokkaus – helppo ja halpa lääke ilmastonmuutokseen?

Anne Heikkinen - 24.4.2012 - 11:25:15

Ilmasto lämpenee, se on tosiasia. Mutta entäpä jos maapallon lämpötila alkaisikin nousta todella nopeasti kasvihuonekaasujen päästövähennyksistä huolimatta? Tutkijoiden mukaan silloin voidaan lyödä pöytään valttikortti nimeltä ilmastonmuokkaus.

Ilmastonmuokkaus ei ole syy olla tekemättä mitään päästöjen vähentämiseksi. Näin voisi tiivistää Ilmatieteen laitoksen Kuopion yksikössä työskentelevän dosentti Hannele Korhosen näkökulman ilmastonmuokkauksesta.

Ilmastonmuutos on meille kaikille tuikituttu asia, mutta ilmastonmuokkaus sen sijaan on vasta nousemassa suuren yleisön tietoisuuteen. Ilmastonmuokkauksen ympärillä velloo myös paljon keskustelua ja mielipiteitä – jopa salaliittoteorioita siitä, että Suomenkin taivaalla lentelisi kemikaaliruiskutuslentoja. Korhonen kiistää väitteet.
Kuva: Anne Heikkinen– Tällä hetkellä meillä ei tehdä ilmastonmuokkausta. Lennot ovat normaaleja lentokoneita, joiden perään jää tiivistymisvanat, jotka tietyissä olosuhteissa voivat jäädä ilmakehään pidemmäksi aikaa. Ei sieltä kemikaaleja ruiskuteta.

Ilmastonmuokkauksen tavoitteena on estää auringon säteilyn pääsy alailmakehään ja maan pinnalle heijastamalla se joko ylempää ilmakehästä tai pilvien tasolta takaisin avaruuteen. Osa keinoista on lainattu luonnon omasta katalogista.
– Stratosfäärin rikkihiukkaset ovat yksi ehdotetuista ilmastonmuokkausmenetelmistä. Malli on peräisin tulivuoren purkauksesta. Kun Pinatubon tulivuori purkautui Filippiineillä vuonna 1993, se viilensi ilmastoa noin puoli astetta seuraavan vuoden aikana, Korhonen kertoo.

Kuuntele Hannele Korhosen haastattelu, jossa hän kertoo ilmastonmuokkauksen menetelmistä ja mahdollisista uhista.

kuuntele Kesto 16'45"

 

Footer