Saima-mitali Matti Uusituvalle

Kimmo Salvén - 20.5.2014 - 10:56:54

Kuva: Kimmo Salvén

Itä-Suomen yliopiston ja Savon Sanomien perinteikkään Saima-mitalin sai tänä vuonna emeritusprofessori Matti Uusitupa kansainvälisistä ja kansallisista tieteellisistä ansioistaan sekä kansanterveyden hyväksi tekemästään merkittävästä valistustyöstä.

Taiteilija Taru Mäntysen suunnittelema mitali myönnetään vuosittain tunnustukseksi suomalaisen henkisen tai taloudellisen kehityksen vaikuttajalle. Mitali luovutettiin Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston vuosijuhlassa maanantaina. Mitalin luovuttivat dekaani Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta, Pohjois-Savon rahaston hoitokunnan puheenjohtaja Jaana Luttinen ja Savon Sanomien toimituspäällikkö Mauri Liukkonen

Helsingissä vuonna 1946 syntynyt Uusitupa valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta, mutta on tehnyt elämäntyönsä Kuopiossa. Uusituvan tutkijantyö alkoi Kuopion yliopistossa 1980-luvun puolivälissä sisätautien apulaisprofessorina. Vuonna 1989 hänet nimitettiin ravitsemustieteen professoriksi. Vuonna 1998 Uusitupa siirtyi Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäriksi. Tästä tehtävästä hänet vuonna 2001 valittiin Kuopion yliopiston rehtoriksi. Kahdeksan vuotta kestäneen rehtorinkautensa jälkeen hän vielä hoiti kolmen vuoden ajan ravitsemusgenomiikan ja –genetiikan professuuria Itä-Suomen yliopistossa.

Uusituvan keskeiset tutkimusalueet ovat olleet tyypin 2 diabeteksen ja lihavuuden ehkäisy ja genetiikka sekä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden merkitys kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Uusitupa on toiminut lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä, jotka ovat liittyneet diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä ravitsemukseen. Hän on ollut muun muassa Diabetessäätiön hallituksen puheenjohtaja ja Suomen sydänliiton puheenjohtaja. Yliopiston rehtorina hän oli keskeisesti vaikuttamassa Kuopion ja Joensuun yliopistojen fuusioitumiseen Itä-Suomen yliopistoksi.

Uusitupa on jatkanut Itä-Suomessa jo 1970-luvulla alkanutta menestyksekästä tieteellisen tutkimuksen ja sen pohjalta nousevan kansanterveyden valistustyön yhdistämistä. Hän on rohkeasti ja oman persoonansa peliin pannen puolustanut tutkimustietoa silloin, kun sitä on erilaisilla muotiruokavalioilla ja uskomuksilla yritetty horjuttaa.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer