Merkittävimmät Alzheimerin taudin riskigeenit löydetty?

Kimmo Salvén - 14.5.2012 - 12:23:08

Alzheimerin tauti on muistisairaus, joka koskettaa suoraan tai epäsuorasti suurta osaa suomalaisista. Sitä sairastaa arviolta 70 000 - 80 000 suomalaista, mikä tekee siitä Suomen yleisimmän muistisairauden.

Alzheimerin tautia tutkitaan aktiivisesti ympäri maailmaa. Näin myös Itä-Suomen yliopistossa, jossa kliinisen lääketieteen neurologian tutkimusryhmä on osallistunut koko genomin kattavaan riskigeenikartoitukseen.

Geenitutkimuksella on suuri merkitys selvitettäessä sairastumismekanismeja. Riskigeenien tunnistamisen kautta päästään myös varhaisempaan sairauden diagnosointiin.
- Me voimme kohdentaa analyysit riskigeeneihin ja tietyn riskigeenin omaanavan henkilön profiiliin. Tällä tavalla voidaan identifioida tarkemmin, paremmin ja aikaisemmin näitä henkilöitä, kuvailee dosentti Mikko Hiltunen Itä-Suomen yliopistosta.

Hiltusen tutkimusryhmässä löydettiin keväällä uusi Alzheimerin taudin riskigeeni, FRMD4A, joka on keskeisimpiä Alzheimerin taudin riskiin vaikuttavia geneettisiä tekijöitä.
- Tässä oli mukana Suomen lisäksi useita eurooppalaisia tutkimusryhmiä, jotka yhdistivät potilasaineistot ja yhteisen tutkimusintressin.

Miten suuri merkitys riskigeeneillä sitten on ja kuinka Alzheimerin taudin tutkimus etenee? Kuuntele Hiltusen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'31"

 

Lähettäjä: omaishoitaja 46v (vieras) - 24.6.2012 - 15:54:15

Minulla on mies joka sairastaa aggressivista alzheimeria,4 vuodessa jo kohta vaikea vaihe edessä.Saisiko jostain selville onko hänellä tämä geeni,jotenkin lohduttais se tieto minua?

Footer