Istukka ei suojaa haitallisilta aineilta

Kimmo Salvén - 15.6.2012 - 09:52:24

Äidin raskauden aikainen altistuminen haitallisille aineille voi johtaa myös sikiön altistumiseen. Proviisori Heidi Partasen väitöstutkimus osoitti, että ravinnon sisältämät homemyrkyt ja melamiini kulkeutuvat istukan läpi.

Nopean kasvuvauhdin ja suojamekanismien kehittymättömyyden vuoksi sikiö on erityisen altis vierasaineiden vaikutuksille. Sikiöaikaisella altistumisella voikin olla haitallisia vaikutuksia sikiön kasvuun ja kehitykseen ja se voi jopa lisätä herkkyyttä sairauksille myöhemmin elämässä.

Äidin raskauden aikana nauttima ravinto sisältää monenlaisia aineita, joista osa voi olla haitallisia. Väitöstutkimuksessa tutkittiin yleisesti luonnossa esiintyvien homeiden tuottamia myrkkyjä, aflatoksiini B1:tä ja okratoksiini A:ta, joita löydetään muun muassa viljatuotteista ja pähkinöistä. Lisäksi tutkittiin melamiinia, jota on Kiinassa tahallisesti lisätty maitoon nostamaan proteiinipitoisuuden määrittämisessä käytettyä typpipitoisuutta.

Kaikki tutkittavat aineet kulkeutuivat istukan läpi ainakin jossain määrin, mutta aineiden välillä oli merkittäviä eroja kulkeutumisessa. Aflatoksiini B1 ja melamiini kulkeutuivat istukan lävitse melko helposti, mutta okratoksiini A:n kulkeutuminen istukan läpi perfusoidussa istukassa oli vähäistä.

Proviisori Heidi Partasen väitöskirja Transplacental Transfer of Food Contaminants (Ravinnon haitallisten aineiden kulkeutuminen istukan läpi) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 15.6.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer