Koulunkäynti on myös sairaan lapsen oikeus

Anne Heikkinen - 29.8.2012 - 09:05:27

Koulujen pihat ovat täyttyneet iloisista äänistä alkusyksyn mittaan ja monen lapsiperheen arki asettunut uomiinsa koulujen alkamisen myötä. Mutta millaista arkea eletään sairaalakoulussa?

Kuopiolaisen Alavan koulun rehtori Mika Kuitunen kertoo, että sairaalakoulussa koulunkäynti rytmittyy erilaisten hoitojen ja lapsen jaksamisen ehdoilla.
– Kun ollaan sairaalahoidossa, niin hoidot menevät aina kaiken edelle. Koulua pidetään niinä aikoina kun ei ole hoitoja ja lapsen voinnin mukaan, Kuitunen summaa.

Silti koulunkäynnin jatkuminen ja koulun rytmissä mukana oleminen ovat lapselle tärkeitä juttuja.
– Lapset ovat hyvin motivoituneita kouluun. Jos aikuinen joutuu sairaalaan, niin ei sinne viedä läppäriä eikä työasioita, mutta kun koulu ei ole lapsen työtä, vaan lapsen oikeus. On hyvä, ettei elämä ole pelkkää sairastamista, vaan siinä on myös mukavaa koululaisen roolia.

Alavan koulu on erityiskoulu, jonka oppilaat ovat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkimus- ja hoitojaksolla olevia peruskouluikäisiä lapsia ja nuoria. Koulu toimii neljässä yksikössä Alavassa, Julkulassa, Niuvassa sekä Puijon sairaalassa.

– Koululaisen roolissa pysyminen on tärkeää, mutta toisaalta on tärkeää pysyä opetuksessa mukana. Sairaalajaksot ovat lyhyitä, puhutaan päivistä tai viikoista kun palataan taas omaan kouluun. On tärkeää ettei olla tipahdettu kyydistä eikä ollakaan kymmentä aukeamaa perässä muista, vaan ollaan suunnilleen samassa kohtaa menossa kuin muutkin, Mika Kuitunen toteaa.

kuuntele Kesto 11'55"

 

Footer