Geeniterapia ehkäisee sydämen vajaatoimintaa

Anne Heikkinen - 18.9.2012 - 09:51:18

Koholla oleva verenpaine on yhä useamman suomalaisen terveysriesa. Muiden haittojen lisäksi kohonnut verenpaine aiheuttaa sydämen vasemman kammion lihasmassa kasvua eli hypertrofiaa sekä sitä usein seuraavaa sydämen vajaatoimintaa.

Filosofian maisteri Jenni Huusko on selvittänyt, voiko sydämen vajaatoimintaa ehkäistä geeniterapian avulla.
– Tutkimus osoitti, että verisuonen kasvutekijöiden ilmeneminen muuttuu olennaisesti hypertrofian edetessä. Kasvutekijä VEGF-B:n geeninsiirto ja liikunta olivat tehokkaita vajaatoiminnan ehkäisyssä, Huusko kertoo.

Huuskon tutkimuksessa hypertrofian eteneminen sydämen vajaatoiminnaksi saatiin estettyä sydänlihakseen kohdistetulla geeniterapialla. Myös pitkäkestoisen liikunnan vaikutuksista hypertrofian etenemiseen saatiin hyviä tuloksia.
– Tämä korostaa pitkäkestoisen liikunnan merkitystä sydänsairauksien etenemisen ehkäisyssä, Huusko toteaa.

Nyt tutkimusta on tehty hiiri- ja rottamalleissa, milloin siirrytään seuraavaan vaiheeseen?
– Geeniterapiaa sydänlihakseen on jo tehty ja kliinisiä tutkimuksia on jo olemassa. Niissä on pyritty verisuonien laajentumiseen lähinnä infarktin ja sepelvaltimotukoksen kiertämistarkoituksissa. Se, mitä nyt on nähty, antaa osviittaa, että vaikutus on laajempi, mutta tästä toki on vielä matka kliinisiin tutkimuksiin, Jenni Huusko päättää.

kuuntele Kesto 6'42"

 

FM Jenni Huuskon molekulaarisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Verisuonen kasvutekijöiden rooli sydämen vasemman kammion hypertrofian ehkäisemisessä -VEGF-B geeniterapian ja liikunnan positiiviset vaikutukset tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 31.8.2012.

 

Footer