Raskaus laittaa vipinää naisen verisuoniin

Anne Heikkinen - 13.9.2012 - 10:29:06

Raskaus on oivallinen ikkuna naisen terveyteen; esimerkiksi raskausajan verenpainetauti ja raskausmyrkytys lisäävät myöhempää verenpainetauti- ja sydän- ja verisuonisairausriskiä. Raskausajan diabeteksen sairastaneilla on puolestaan suurentunut todennäköisyys sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lääketieteen lisensiaatti Heli Saarelainen osoitti tuoreessa väitöksessään, että raskaus saa naisen verisuonet voimaan hyvin, mutta elämäntapaohjausta myöhempien sairauksien ehkäisemiseksi tarvitaan.
– Tässä tutkimuksessa raskauden ajan diabetesta sairastaneilla naisilla veren rasva- ja sokeriarvot sekä paino olivat merkittävästi koholla kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä verrattuina normaaliraskauden jälkeen tutkittuihin naisiin. Ehkäisevä työ olisi hyvä aloittaa jo nyt, vanhat viholliset eli lihavuus, sokeri, rasvat ja tupakointi, niiden välttäminen riittää ja liikunnan harrastaminen, ne ehkäisevät sepelvaltimotautia parhaiten, Saarelainen listaa.

Väitöstutkimuksen mukaan endoteelin toiminta paranee raskauden aikana ja säilyy yleensä hyvänä myös raskausajan komplikaatioista kärsivillä.
– Hyvä hoito kannattaa, sillä tässä tutkimuksessa niillä naisilla, joilla oli raskausdiabetes ja tiukka dieetti raskauden aikana, niin endoteelin funktio säilyi hyvänä.

kuuntele Kesto 8'31"

 

Lääketieteen lisensiaatti Heli Saarelaisen naistentautien ja synnytysten alaan kuuluva väitöskirja Endothelial function and regulation of vascular tone in normal and complicated pregnancies tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 31.8.2012.

 

Footer