Voiko lemmikki suojata lapsen terveyttä?

Anne Heikkinen - 4.9.2012 - 15:29:47

Arvostetussa Pediatrics lehdessä kesällä julkaistu suomalaistutkimus eläinaltistuksen vaikutuksista lasten hengitystieoireisiin sai laajaa kansainvälistä julkisuutta. Jos vedetään hieman mutkia suoraksi, niin tulosten mukaan kotona oleva lemmikki suojaa pikkulasta hengitystieinfektioilta. Koirakontakti näyttäisi alentavan lasten korvatulehdusriskiä lähes puolta pienemmäksi verrattuna koiralle altistumattomiin lapsiin.

Kuva: Anne Heikkinen– Ympäristömikrobeilla voi olla merkitystä siihen kuinka lapsen puolustusjärjestelmä kehittyy ja miten puolustusjärjestelmä reagoi kun lapsi kohtaa tavallisia hengitystieviruksia. Saattaa olla niin, että ympäristömikrobit tai koiraperäiset mikrobit tasapainottavat immunologista reagointitapaa ja sitä myötä lapsen oireet ovat lievempiä kun he kohtaavat näitä viruksia, toteaa tutkimusryhmässä mukana ollut dosentti Sami Remes Itä-Suomen yliopistosta.

 

Koira on lapsen paras ystävä?

Koiralle ja kissalle altistumisen yhteyttä lapsen ensimmäisen elinvuoden hengitystieoireisiin ja infektioihin selvitettiin seuraamalla lähes 400 lapsen terveydentilaa sylivauvasta vuoden ikään saakka. Tulosten mukaan etenkin koira näyttäisi olevan lapsiperheessä varsin hyödyllinen otus. Mutta löytyykö selitys itse lemmikistä vai jostain ihan muusta?

– Tätä lemmikkiasiaa on paljon pohdittu allergiatutkimuksissa. On kaksi pääteemaa, joista toinen on eläinperäiset allergeenit eli eläinten hilseen tai syljen proteiinit, jotka voivat toimia allergeeneinä eli allergian aiheuttajina. Toinen seikka on se, mitä kaikkea mikrobeja eläimet voivat tuoda tullessaan, eli suolistoperäisiä mikrobeja plus se, kun eläimet liikkuvat sisälle ja ulos ja sisään kantautuu maaperän mikrobeja.

Dosentti Sami Remes kuitenkin muistuttaa, että lisätutkimuksia aiheen ympärillä kaivataan edelleen.
– Ei ole mitään syytä välttää lapsiperheessä lemmikkien hankkimista siinä mielessä, että niistä olisi allergologista haittaa tai haittaa räkätautikierteeseen. Toki se, onko lemmikeistä jotain hyötyä suhteessa infektioralliin, se vaatii lisätutkimuksia

kuuntele Kesto 12'54"

 

Footer