Kantasolututkimus vahvistuu Kuopiossa Saastamoisen säätiön tuella

Kimmo Salvén - 24.11.2012 - 08:46:13

Saastamoisen säätiö on tukenut Kuopiossa tehtävää tutkimusta jo 25 vuoden ajan. Vuodesta 1987 alkaen säätiö on tukenut ensin Kuopion ja nyttemmin Itä-Suomen yliopistoa apurahoin ja professuurein yli kolmella miljoonalla eurolla. Kun mukaan luetaan erilaiset hankkeet ja pääomittamiseen annettu tuki yliopistojen varainkeräyksen yhteydessä, nousee Saastamoisen säätiöltä saama tuki 4,7 miljoonaan euroon.

– Tämä on ollut erinomainen tuki meille. Suomessa yksittäisten säätiöiden tuki tässä mittakaavassa on harvinaista, kertoo Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen.

– Saastamoisen säätiö on tuonut tukea juuri siihen mihin me tarvitsemme, eli kansainväliseen liikkuvuuteen ja joidenkin kärkialojen tutkimuksen vahvistamiseen. Nämä on juuri ne tekijät, joissa me tarvitsemme tällaista täsmärahoitusta.

Säätiö on jo aiemmin tukenut pitkäkestoista tutkimustyötä rahoittamalla ilmastonmuutostutkimuksen, bioinformatiikan ja tänä vuonna kantasolututkimuksen professuurit. Nyt kantasolututkimuksen tuki sai jatkoa kolmivuotisen 220 000 euron post-doc -tutkimusrahoituksen kautta.

Kulloinkin tuettavat alat sovitaan hyvässä yhteistyössä yliopiston kanssa.
– Pyrimme olemaan avuksi siellä, mitkä ovat yliopiston painopistealueita ja viemään niitä eteenpäin, kertoo Saastamoisen säätiön hallituksen puheejohtaja Petteri Karttunen.

– Itä-Suomen yliopisto on tehnyt pitkällä jänteellä hyvää työtä, mehän ollaan oltu 25 vuotta yhteistyössä. Meille se, että asiat hoituvat ja ovat hoituneet hyvin on erinomaisen tärkeätä. Nyt halusimme lähteä mukaan kantasoluprofessuuriin ja post-doc -tutkimusrahoitukseen hyvin pitkäjänteisillä panoksilla niin, että saadaan pysyviä jälkiä ja tuloksia aikaan.

 

Kantasolututkimus etenee hurjaa vauhtia

Kantasolututkimus on nousemassa yhdeksi modernin lääketieteen keskeiseksi alueeksi. Sen menetelmiä voidaan soveltaa esimerkiksi uusien lääkkeiden kehittelyssä. Nyt saadulla tuella on suuri merkitys tutkimuksen tekemiselle.

Keväällä professuuriin saatu 580 000 euroa ja nyt saatu 220 000 euron rahoitus antavat selkänojaa Kuopiossa tehtävälle kantasolututkimukselle.

– Näin pitkäjänteinen ja suuri rahoitus tuo meille suunnattomasti uskottavuutta ja tukea kantasolututkimukseen. Sillä on valtava merkitys sen kannalta, kuinka tulemme jatkossa onnistumaan, iloitsee professori Jari Koistinaho kantasolututkimuksen saamaa tukea.

Vaikka kantasolututkimus on vielä verrattain nuorta, Kuopiossa päätettiin panostaa aikanaan juuri oikeaan tutkimuslinjaan. Koistinaho on ryhmineen perehtynyt erityisesti iho- tai verisoluista takaisin kantasoluiksi peruutettavien solujen tutkimukseen. Tehdyn tutkimuksen myötä jalansijaa on saatu niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

– Kansallisesti meillä on kolme merkittävää kantasolukeskusta. Meillä on oma profiili ja siinä profiilissa olemme Suomen johtavin kantasolututkimukuskeskus. Jos ajatellaan kansainvälisesti, meille tulee tällä hetkellä tuytkijoita japanista, moskovasta, ruotsista, tsekeistä ja yhdysvalloista. Tämä kertoo siitä, että olemme myös kansainvälisesti hyvin kilpailukykyinen kantasolukeskus, Koistinaho toteaa.

Tällä hetkellä kantasolututkimuksen suurimmat käyttösovellukset löytyvät sairauksien tutkimuksen ja lääkekehityksen saralta. Ala harppaa kuitenkin eteenpäin suurin askelin.
– Kantasolututkimus etenee hurjaa vauhtia ja ne odotukset ovat valtavia. Se voi mahdollistaa jonain päivänä sen, että meillä on uusia varaosia kuluneiden kudosten tilalle.

Lisää Kuopiossa tehtävästä kantasolututkimuksesta:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
20 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer