Unohda kohta, ole läsnä nyt

Anne Heikkinen - 9.10.2013 - 08:46:21

Istupa hetkeksi alas ja ota oikein mukava asento. Hengittele rauhassa ja pysähdy kuulostelemaan hengityksesi rytmiä. Huomaat ehkä, että mieli alkaa tyyntyä ja tulet tietoiseksi juuri nyt käsillä olevasta hetkestä. Tästä on kysymys mindfulness-menetelmässä.

Työnohjaaja ja työyhteisökouluttaja Taina Siukola kouluttaa eri alojen ammattilaisia mindfulnessin pariin muun muassa Snelmann-kesäyliopistossa. Itse hän on asiassa jo vanha konkari.
– Olen oppinut tunnistamaan oman stressini paremmin. Se on tietty merkki tai tuntemus kehossa niin tiedän, että aha, nyt olen väsynyt, pidän tauon ja teen pienen harjoituksen ja sitä kautta rentoudun ja pääsen taas hyvään ja oikeanlaiseen tekemisen tilaan.

Mindfulness on tässä hetkessä elämistä, tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa.
– Siinä avaudutaan havainnoimaan sitä, mikä on tässä ja nyt. Harjoitukset automaattisesti tuovat meidät tähän hetkeen ja läsnäoloon, Siukola luonnehtii.

 

Pysähdy mindfulness-minuutille

Pysähtymisen hetkiä toden totta kaivataan alati hektisemmäksi käyvässä maailmassa. Mieli ja ajatukset huitelevat niin kovin helposti jo tulevassa.
– Elämäntahti ja vauhti on niin kova, että me on kadotettu luontainen kyky havaita ja tunnistaa stressiä. Sen tunnistaminen vaati pysähtymistä ja mindfulness on nimenomaan tätä pysähtymistä oman itsen äärelle tuntemaan ja tunnistamaan. Meillä on valtavan suuri sisäinen viisaus ja sitä kannatta pysähtyä kyllä kuuntelemaan, että mitä pitää tehdä ja jättää tekemättä.

Mutta millaisia eväitä mindfulness voisi antaa työelämään? Taina Siukola kertoo, että mindfulness antaa välineitä pysähtyä työpäivän aikana pienelle tauolle, mindfulness-minuutille.
– Olen ihan varma, että ne seuraavat työt tehdään paremmassa läsnäolon tilassa kuin ilman tätä harjoitusta. Kun on läsnä siinä mitä tekee, on kaikki voimavarat käytössä. Jos mieli huitelee menneestä tulevaan ja takaisin tulevasta menneeseen, me ei olla läsnä sille asialle mitä me ollaan tekemässä ja me ei osata keskittyä. Pieni läsnäoloharjoitus auttaa kohdistamaan huomion oikein.

Kuuntele Siukolan haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 21'12"

 

Footer