Aspekti 6.10.2013

Kimmo Salvén - 6.10.2013 - 15:00:00

AspektiAspekti Yle Puheella sunnuntaina 6.10.2013.

Riittävästä yöunesta on tullut lähestulkoon katoavaa kansanperinnettä. Yhä useammin kuulee juttuja siitä, kuinka vähällä unella kukin meistä pärjää. Uniasiantuntija, dosentti Henri Tuomilehto ei ole kehityksestä hyvillään.
Vähäunisuus on ollut tiukan tutkimuksen kohteena viime vuosina ja voidaan sanoa, että vähäunisilla esiintyy enemmän ylipainoa, tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia ja sitä myötä kuolleisuusriskikin on suurempi kuin riittävästi nukkuvilla. Kuuntele vinkit unen huoltoon.

Väestö ikääntyy huimaa tahtia, se on tiedossa. Samoin on räjähtämässä käsiin muistisairauksista kärsivien määrä. Mutta mitkä tekijät muistisairauksille sitten altistavat? Lääketieteen lisensiaati Minna Rusanen tutki väitöstutkimuksessaan tupakoinnin muistisairauksien yhteyttä.

Voimakkaasta laihtumisesta johtuvien ongelmien takia tehtävät vartalonmuotoiluleikkaukset yleistyvät laihdutusleikkausten myötä.
Julkisella puolella emme tee esteettistä kirurgiaa, vaan potilaalla on aina jokin toiminnallinen ongelma, jota sitten plastiikkakirurgian keinoin autetaan, kertoo erikoislääkäri Leena Setälä.

Musiikkia, puheensorinaa, työkoneita, taukoamatta ohi soljuvan liikenteen huminaa - meidät on ympäröity melulla lähes ympärivuorokautisesti. Tutkija Pekka Matilainen toteaa, että melu on aliarvioitu terveysriski. Se aiheuttaa unettomuutta sekä häiritsee muistia, luovuutta ja oppimiskykyä, mutta voi jopa viedä ennenaikaisesti hautaan. Parempi päivä -sarjassa puhutaan melusta.

Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 60'00"

 

Lisää Aspekteja (kantti.net)

Yle Puhe

Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

 

Footer