Humalahakuinen juominen on selvä terveysriski

Anne Heikkinen - 13.11.2013 - 16:16:30

– Alkoholin liikakäyttö lisää valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin ja aivohalvauksen vaaraa, tiivistää FM Sanna Rantakömi tuoreen väitöstutkimuksensa keskeiset tulokset.

Humalahakuisen juomisen havaittiin olevan yhteydessä valtimonkovettumataudin etenemiseen ja krapulan puolestaan liittyvän kohonneeseen aivohalvauksen riskiin.
– Koholla oleva verenpaine sekä ylipaino liittyivät aivohalvauksen riskiin alkoholia käyttävillä miehillä. Jo yksikin krapula vuodessa aiheutti aivohalvauksen vaaran kohoamisen, Rantakömi kertoo.

Aivohalvausriskin kohoamisen taustalla ovat epäedulliset muutokset rasva-aineenvaihdunnassa sekä verenpaineen kohoaminen.

– Mielestäni ihmisille ei pidä paasata alkoholinkäytöstä koska se ei johda parhaaseen tulokseen, mutta herättely siitä, että aivohalvauksen riski kasvaa jo yhden krapulan ollessa kyseessä, niin se on herättävä ajatus, Sanna Rantakömi toteaa.

kuuntele Kesto 13'58"

 

Filosofian maisteri Sanna Rantakömin väitöskirja Alkoholinkäyttö, ateroskleroosi ja aivohalvaus – Epidemiologinen seurantatutkimus keski-ikäisillä suomalaisilla miehillä tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 25.10.2013.

 

Footer