Metsäalan historia näyttää hyvältä - entä tulevaisuus?

Kimmo Salvén - 24.1.2014 - 10:01:35

Metsäalan opetus aloitettiin Suomessa noin 50 vuotta sitten. Paljon on tässä ajassa saha laulanut ja puuta kaatunut. Pyöreitä vuosia juhlistettiin Savon ammatti- ja aikuisopiston järjestämässä tulevaisuusseminaarissa, jossa luotiin katseita niin menneeseen kuin tulevaankin.

Tarkalleen ottaen metsäalan ammattiopetus käynnistettiin Nikkarilassa ja Hirvaalla elokuussa vuonna 1963. Koulutusta oli käynnistämässä lehtori-emeritus Pertti Viitasaari, joka kierteli savotoilla ympäri Suomen.

Kun työtä oli tehty iät ja ajat tavoilla jotka oli omaksuttu savottaporukoissa perintönä ja käytännön työn kautta, ei esimerkiksi työturvallisuuteen tähtäävillä tekijöillä nähty aina suurtakaan merkitystä.
– Kyllä ne joskus sanoi, että älä puhu poika paskaa, kyllä täällä tiedetään, Viitasaari muistelee.

Ala on kehittynyt tästä paljon ja kehittyy alati. Turvallisuus on noussut keskiöön samalla kun teknologinen kehitys on tuonut tehokkuutta.
Ennen vanhaan suurella joukolla tehdystä savottatyöstä on tullut osin itsenäistä puurtamista, jossa puuta kaadetaan kopissa istuen joystickilla ohjaten.

Miltä sitten näyttää tulevaisuudessa Suomen metsäalalla? Säilyttääkö Suomi edelleen teollisuudessa vahvan puujalkansa? Ainakin Viitasaari suhtautuu asiaan luottavaisesti.
– Minä veikkaan että on. Sitä metsää ei voi siirtää Kiinaan eikä muualle. Maailmalla tarvitaan varmasti puusta tehtyjä tuotteita, liittyivät ne sitten energiaan, käyttöesineisiin, paperiin tai mihin tahansa. Minä uskon Suomen metsätalouteen kuin tuuman sinkkiin, kuten sanotaan, Viitasaari naurahtaa.

Kuuntele oheisesta haastattelusta Pertti Viitasaaren ja Savon ammatti- ja aikuisopiston koulutuspäällikkö Karl-Erik Hasan muistelua menneestä ja tähyilyä tulevaan:

kuuntele Kesto 18'32"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer