Itä-Suomen yliopisto osallistuu valon teemavuoteen 2015

Kimmo Salvén - 27.10.2014 - 09:51:21

Vuosi 2015 on kansainvälinen valon vuosi. YK:n teemavuoden tavoitteena on saada ihmiset havahtumaan, missä kaikkialla valoa ja valoteknologioita käytetään. Itä-Suomen yliopisto on yksi teemavuoden tukijoista.

Kuva: Kimmo Salvén– On hienoa olla osa tätä tärkeää tapahtumaa. Se muistuttaa siitä, että valo ei ole vain tiedettä meille fotoniikan tutkijoille, vaan paljon enemmän, kertoo teemavuoden Suomen komitean puheenjohtaja professori Pasi Vahimaa Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutista.

Teemavuosi säteilee Joensuun SciFest-tiedetapahtumaan, joka kertoo valon voimasta lapsille ja nuorille 23.–25.4.2015. Yksi Suomen päätapahtumista on pohjoismaiset optiikan ja fotoniikan päivät Itä-Suomessa keväällä 2015. Itä-Suomen yliopisto osallistuu näiden tapahtumien toteuttamiseen.

Pohjois-Karjalassa valon vuosi alkaa Aurora Carealis -festivaalilla.

– Aurora Carealis -valofestivaali tuo useita kansainvälisiä valotaiteilijoille Joensuuhun vuodenvaihteessa ja tarjoaa loistavan mahdollisuuden tehdä tunnetuksi valon tiedettä. Haemme tieteen ja taiteen välille yhteyksiä yhdessä joensuulaisen valotaitelijan Kari Kolan kanssa.

Suomessa järjestetään erilaisia valoon liittyviä tapahtumia kuten Lux Helsinki, Tampereen Valoviikot ja Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma.

Itä-Suomen yliopiston lisäksi teemavuodessa ovat Suomesta mukana muun muassa Tampereen teknillinen yliopisto, Suomen Fyysikkoseura, Suomen Valoteknillinen Seura, Suomen fotoniikan seura, Tähtitieteellinen yhdistys URSA ja Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL.

Kansainvälisen valon vuoden (International Year of Light) järjestää YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO. Valon vuoden avajaisia vietetään Pariisissa 19.–20.1.2015. Tilaisuudessa puhuu myös Itä-Suomen yliopiston kunniatohtori, akateemikko, professori Zhores I. Alferov.

Fotoniikan instituutti on Itä-Suomen yliopistossa toimiva verkosto-organisaatio, joka on vahvistaa valoon liittyvää poikkitieteellistä tutkimusta ja koulutusta.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer