Kliinisen hoitotyön asiantuntijatehtävistä megatrendi

Kimmo Salvén - 29.10.2014 - 08:49:50

Hoitotyön asiantuntijatehtävät ovat globaali terveydenhuollon megatrendi, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. TtM Krista Jokiniemen tutkimus kuvaa kliinisen hoitotyön asiantuntijan tehtävää kansainvälisestä ja kansallisesta näkökulmasta sekä visioi tehtävän tulevaisuuden näkymiä Suomessa.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoAsiantuntijatyön keskeinen fokus on asiantuntijatasoinen kliininen hoitotyö. Asiantuntijat ovat kokeneita ja itsenäisiä työntekijöitä, jotka ovat erikoistuneet jollekin hoitotyön osa-alueelle, kuten mielenterveys- tai tehohoitotyöhön.

Kliinisen hoitotyön asiantuntijatehtävien tavoitteena on vastata terveydenhuollon vaateisiin parantamalla palvelujen laatua ja saatavuutta kustannuksien kuitenkaan kasvamatta. Lisäksi kliinisen hoitotyön asiantuntijan työ tarjoaa sairaanhoitajalle uralla etenemismahdollisuuksia, joita aikaisemmin ei ole Suomessa ollut.

Suomessa kliinisen hoitotyön asiantuntijan tehtävät ovat yleistymässä, mutta toimenkuvan yhteneväisiä määritelmiä, osaamisvaatimuksia tai nimikkeitä ei ole kansallisella tasolla aiemmin kuvattu. Jokiniemen väitöstutkimuksessa määritellään kliinisen hoitotyön asiantuntijan tehtävät ja osaamisvaatimukset sekä kuvataan tehtävien toteutukseen liittyviä menestystekijöitä, haasteita ja uhkia.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää terveydenhuollon toimintaympäristöissä kliinisen hoitotyön asiantuntijatehtävien koulutuksen, johtamisen, tutkimuksen sekä käytännön toteutuksen suunnittelussa ja arvioinnissa. Tulevaisuudessa tarvitaan terveydenhuollon eri toimijoiden tavoitteellista yhteistyötä yhdenmukaisien hoitotyön asiantuntijatehtävien ja toimintamallien kehittämiseksi.

TtM Krista Jokiniemen hoitotieteen alan väitöskirja "Clinical Nurse Specialist Role in Finnish Health Care" tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 31.10.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer