Dieetit syyniin: Hyvä vai paha hiilihydraatti?

Anne Heikkinen - 16.9.2011 - 12:02:08

Terveellinen ruokavalio ja kertyneen liikapainon pudottaminen puhututtavat suomalaisia ehkä enemmän kuin koskaan. Erilaisia dieettejä ja laihdutuskuureja on joka lähtöön kaalikeittodieetistä karppaamiseen saakka.

Dieetit syyniin -ohjelmasarjassa puhutaan erilaisista ruokavalioista ja kysytään, onko kaalikeittodieetti vaarallinen, miten toteutetaan erittäin niukkaenerginen ruokavalio, miltä maistuvat ateriankorvikkeet ja päihittääkö Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalion?

 

Kiitos ei hiilareille

Tutkimusten mukaan noin puolet suomalaisista ilmoittaa vähentäneensä hiilihydraattien käyttöä viimeisen vuoden aikana. Trendi näkyy etenkin leipähyllyllä; yhä useampi on jo aikoja sitten vaihtanut ranskanleivän rukiiseen ja seuraava askel on leivänsyönnin lopettaminen. Vähähiilihydraattista dieettiä noudattavien ei-listalta löytyvät myös muun muassa peruna, pasta ja riisi.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta toteaa, että niin sanottuja höttöhiilareita kannattaakin välttää.
– Sokeroidut juomat, jogurtit, joihin on lisätty sokeria, leivonnaiset, pullat ja keksit, Rinta luettelee hyviä hiilihydraattien vähentämisen lähteitä.

Mutta voiko vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta olla terveydelle haitta?
– Kyllä voi, toki riippuen kuinka ruokavalio toteutetaan. Höttöhiilareiden välttäminen on ihan paikallaan, mutta jos vältetään ja rajoitetaan hiilihydraattia sisältäviä kasviksia, hedelmiä ja marjoja, niin sille ei ole perusteita. Se voi myös olla terveydelle haitallista, sillä sieltä saadaan vitamiineja ja kivennäisaineita. Ja jos rajoitetaan leipäviljaa, niin kuidun saanti on asia, joka tulee varmistaa, Rinta toteaa.

Kuuntele, kuinka hiilihydraatiton mutakakku valmistuu Kantin keittiössä ja millaisia neuvoja ravitsemusterapeutti Mikko Rinta antaa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville:

kuuntele Kesto 18'05"

 

Ohjelmasarjan osat:

  1. Hyvä vai paha hiilihydraatti?
  2. Paino kuriin niukkaenergisellä ruokavaliolla?
  3. Ateriankorvikkeet laihduttajan apuna

Sarjan neljäs  osa julkaistaan perjantaina 7.10.2011. Neljännessä osassa paneudutaan Välimeren ja Itämeren ruokavalioihin ja kokkaillaan uunikalaa.

 

 

Footer