Dieetit syyniin: Paino kuriin niukkaenergisellä ruokavaliolla?

Kimmo Salvén - 23.9.2011 - 08:06:05

Terveellinen ruokavalio ja kertyneen liikapainon pudottaminen puhututtavat suomalaisia ehkä enemmän kuin koskaan. Erilaisia dieettejä ja laihdutuskuureja on joka lähtöön kaalikeittodieetistä karppaamiseen saakka.

Dieetit syyniin -ohjelmasarjassa puhutaan erilaisista ruokavalioista ja kysytään, onko kaalikeittodieetti vaarallinen, miten toteutetaan erittäin niukkaenerginen ruokavalio, miltä maistuvat ateriankorvikkeet ja päihittääkö Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalion?

 

Paino kuriin niukkaenergisellä ruokavaliolla?

Laihduttamiseen on perinteisesti liitetty paasto ja saatavan energian rajukin karsiminen. Tällä kertaa tutustumme erittäin niukkaenergiseen ENE-dieettiin, joka tunnetaan myös nimellä VLCD (Very Low Calorie Diet).

Läpikäymämme versio ENE-dieetistä käynnistyy paastosta jonka aikana saadaan energiaa päivässä 600 kcal. Vaikka tämä on hyvin vähän, olisi hyvä muistaa jakaa vähäkin energiamäärä useille aterioille päivän aikana.

– Se on se tärkein juttu. Tällä ruokavaliolla opetetaan ihmisiä syömään säännöllisesti, mikä on ruokavalion perusta. Monilla paino alkaa putoamaan jo pelkällä säännöllisellä syömisellä, huomauttaa sarjassamme asiantuntijana toimiva laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta.

Paaston jälkeen energiansaantia nostetaan asteittain, ensin 800 kcal:iin ja lopulta 1200 kcal:iin. Dieettiä voidaan toteuttaa elintarveikkein, valmistuottein tai näiden yhdistelmin. Vähäenergisten dieettien kohdalla tueksi suositelllaan ravitsemusalan ammattilaisten apua.

– Tällainen, näinkin mittava dieetti toteutetaan terveydenhuollossa,  tai olisi hyvä että siinä olisi mukana jonkinlainen terveydenhuollon seuranta..

Kovin pienellä ylipainolla ENE-dieetille ei edes kannata alkaa.
– BMI 30 ja sitä enemmän olisi se alaraja millä lähdetään liikkeeseen. Mitään pieniä painonpudottamisia ENE-kuurilla toteuttaisi, Rinta toteaa.
 

Kuuntele, kuinka niukkaenerginen kasviskiusaus valmistuu Kantin keittiössä ja mitä niukkaenergisistä dieeteistä olisi syytä tietää. Keittiössä mukana ravitsemusterapeutti Mikko Rinta ja kokkaamassa Anne Heikkinen:

kuuntele Kesto 18'36"

 

Ohjelmasarjan osat:

  1. Hyvä vai paha hiilihydraatti?
  2. Paino kuriin niukkaenergisellä ruokavaliolla?
  3. Ateriankorvikkeet laihduttajan apuna

Sarjan neljäs  osa julkaistaan perjantaina 7.10.2011. Neljännessä osassa paneudutaan Välimeren ja Itämeren ruokavalioihin ja kokkaillaan uunikalaa.

 

Footer