Arvi Lind: Uutisten kieli

Kimmo Salvén - 6.4.2010 - 09:19:46

Kuva: Kimmo Salvén

Arvi Lind tuli vuosikymmenien aikana tutuksi ihmisille uutistoiminnan ikonina. Tuttu ja turvallinen Arvi kertoi luotettavasti siitä mitä maailmalla on tapahtunut.
Osa tästä uskottavuudesta rakentuu varmasti Lindin asiallisuuden ja kielellisen ulosannin varaan. Hän toteaakin, että kieli on ollut työkalu ja harrastus, sitä on vaalittu ja huollettu, kuten kunnon työkalua tuleekin.

Kielen muuttumisesta ja rappiosta kuitenkin puhutaan paljon, etenkin toimittajia on usein syytetty kielellisestä rappiosta.
– Tässä lankeamme yleistämisen syntiin jos näin sanomme, koska jos yksi toimittaja puhuu huonosti ja yhdeksän hyvin, ei voi sanoa että kaikki toimittajat ovat surkeita, toteaa Ikääntyevien yliopiston luentosarjassa puhunut Arvi Lind.

Lind tekee eroa puhutun kielen ja kirjakielen välille – sillä kun on eroa, puhuuko toimittaja televisiossa vai kirjoittaako hän lehtiin tai nettiin.
– Kun puhun tässä teille, käytän arkipuhekieltä enkä suinkaan kirjoitettua kirjakieltä, jossa on iso ero puhuttuun arkipuhekieleen, muistuttaa Lind.

Lind rohkaiseekin ihmisiä värikkääseen ja kuhunkin tilanteeseen sopivaan kielenkäyttöön, sen sijaan että haluaisi toimia kielipoliisina ja suitsia kielen elämistä ja kehittymistä.

Kiroilua hän kuitenkin tahtoisi kielenkäytöstä karsia.
– Kiroilu ei ole sivistyneen ihmisen puhetta. Se on moukan puhetta.

Kieli kuitenkin elää ja kehittyy vääjäämättä. Yleensä kehitystä tapahtuu etenkin nuoren ikäluokan kielen käytössä, joka taas vanhemmissa ikäluokissa koetaan lähinnä kielellisenä rappiona.
– Kieli muuttuu ja kehittyy. Kehitys voi olla hyvään tai huonoon suuntaan, mutta meidän on hyvä muistaa ihmisten nykyisin käyttämää kieltä arvioidessamme, että erilaisissa tilaisuuksissa ja yhteyksissä käytetään myös erilaista kieltä.

Lind käy luennossaan läpi hauskoja uran varrella vastaan tulleita sattumuksia, antaa kuin sivumennen kuulijoille kielenhuoltoa ja puhuu kielen kehittymisestä.

Kuuntele luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 53'02"

 

Katso myös:

  • Elävä arkisto: Arvi Lindin viimeinen uutislähetys

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 18.3.2010.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopisto on Kuopion kesäyliopiston  ja Kuopion yliopiston avoimen yliopiston toimintaa.

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Footer