Jaakko Ojanperä: Maailmantalous, euro ja finanssitoimiala

Kimmo Salvén - 16.3.2011 - 10:11:08

Taantuman runtelema maailmantalous ei anna armoa myöskään Pohjois-Savossa. Yli 30-vuotisen uran pankkialalla tehnyt Kuopion Osuuspankin toimitusjohtaja Jaakko Ojanperä vie meidät maailmanympärysmatkalle katsomaan miltä maailma näyttää talouden näkökulmasta tänään ja kuinka tämä kaikki heijastuu Eurooppaan, Suomeen tai Pohjois-Savoon. Hän kertoo luennossaan myös finanssialan toiminnasta ja alan muutoksista aina 90-luvun lamaa edeltävästä ajasta nykypäivään saakka.

Luento on taltioitu Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa 2.12.2011.

Kuva: Kimmo Salvén– Viimeisin finanssikriisi alkoi Yhdysvalloista. Kaikki tietämme, että siellä oli subprime-luottoja, joita annettiin asiakkaille joilla ei ollut edellytyksiä niitä hoitaa. Tämän seurauksena meni nurin suuria kansainvälisiä pankkeja, eivätkö pystyyn jääneet pankit luottaneet enää toisiinsa, kuvailee Ojanperä globaaliksi muodostunutta ketjureaktiota muutaman vuoden takaa.

Keskuspankkien elvytystoimien ansiosta korkojen odotetaan pysyvän edelleen matalina, vaikkakin suunta on jo hieman ylöspäin.

Markkinoiden toipuminen on hidasta. Kasvuodotukset eivät suinkaan ole tasaisia ympäri maailman, siinä kun Eurooppa ja Yhdysvallat liikkuvat muutaman prosentin kasvussa, nouseva talousjätti Kiina kasvaa jopa kymmenen prosentin vauhdilla. Venäjän odotetaan nousevan lähivuosina viiden prosentin vauhdilla, Venäjän vaikutuksen etenkin Pohjois-Savon kannalta Ojanperä nostaakin suureksi.

Esiin nousevat myös Irlannin ja Kreikan tukipaketit. Tukipakettien tarpeessa korostuu se, että maailma on yksi iso talous. Ojanperä toteaakin, että tukipakettien jakamiselle ei ole vaihtoehtoja.
– Jos Suomi ei olisi mukana Euroopan Unionin talkoissa, pahimmillaan se merkitsisi eurojärjestelmästä luopumista. Jos näin kävisi ja palaisimme vanhaan markka-aikaan, meille tulisi kylmä myös täällä Pohjois-Savossa. Emme ole sellaista taloudellista lamaa nähneet, joka siitä seuraisi, Ojanperä toteaa.

Kuinka pelisääntöjä tulee jatkossa kehittää ja kuinka talous saadaan vakaammin nousu-uralle? Miltä näyttää tulevaisuus Pohjois-Savon näkökulmasta?

Kuuntele Jaakko Ojanperän luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 45'48"


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 2.12.2010.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää  Kuopion kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Footer