Pentti Tuovinen: Savolaisten "korkea veisu", Kallavesj-laulu ja Aaro J. Jalkasen elämä.

Kimmo Salvén - 9.12.2010 - 10:30:20

Aaro Johannes Jalkanen (8.10.1875–14.4.1960) on tuttu useille pohjoissavolaisille. Tai jos ei tuttu henkilönä, niin ainakin hänen panoksensa Kallavesj-laulun sanoittajana sitä lienee.
VTM Pentti Tuovinen on tutkimut Jalkasen elämää. Tuovinen kertoi Jalkasen elämänvaiheista ja savolaisten "korkean veisun", Kallavesj-laulun synnystä Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa.

Kuva: Kimmo SalvénJalkanen, nuori rautalampilaispoika, siirtyi Kuopioon vasta Suonenjoen ja Kuopion välille saatuja kiskoja pitkin. Kuopion Reaalilyseossa Jalkanen viihtyi aikansa, mutta lopulta kolmannella luokalla koulunkäynti päättyi kesken lukuvuoden. Koulun keskeytyminen sai nuoren Jalkasen karkaamaan kotoa Venäjälle.

– Hän otti reppunsa, nosti sen pykälään ja lähti lipettiin nousten etelään vievään junaan Kurkimäen asemalta. Kiskot kolkkasivat karkumatkalaiselle peräti Tverin kuvernementtiin saakka, Venäjälle. Tämä tapahtui siis vuonna 1891 Aaron ollessa kolmannella Lyseossa, Tuovinen kuvailee 16-vuotiaan nuorukaisen liikkeitä. Venäjältä hän kuitenkin palasi jo pian takaisin.

Suomessa Jalkanen toimi sanomalehti Länsi-Suomen ensimmäisenä päätoimittajana. Myöhemmin hänestä tuli varatuomari. Asekätkentään liittyvien vaikeuksien vuoksi Jalkanen kuitenkin pakeni Tukholman kautta Pohjois-Amerikkaan, jossa hän ennätti opiskelemaan papiksi ja toimimaan diplomaattina.

Mutta se Kallavesj-laulu. Kuinka ne sanat syntyivät?

– Jalkanen oli taas kerran mukana amerikansuomalaisten juhlissa Massachusettsissa vuonna 1916. Tilaisuudessa esitettiin Johannes Kappelin virolaiseen kansanrunoon säveltämä laulu, Üksinda, josta tuli myös Kallavesj-laulun teema, Tuovinen kuvailee laulun alkuhetkiä.

Kuuntele Pentti Tuovisen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 1'01'19"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 28.10.2010.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää  Kuopion kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Footer