K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Ikääntyvien yliopiston luentoja 2007

 
Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopisto on Kuopion kesäyliopiston ja Kuopion yliopiston avoimen yliopiston toimintaa.

Kevään luentoaikataulun löydät sivun alalaidasta.

Syksyn 2007 luennot:

 

Kuopion sotasairaala - valtaisa voimienponnistus

Kuopion sairaalamuseon työryhmän puheenjohtajana toimiva emeritusprofessori Juhani Kärjä kertoi ikääntyvien yliopiston luennossaan sotaan liittyvästä historiasta sodanaikaisen terveydenhuollon kannalta. Sotasairaaloita perustettiin sotien aikana Suomeen pitämään yllä sodassa haavoittuneiden jatkohoitoa ja kuntoutusta.

kuuntele Kesto: 1'05'41"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 29.11.2007

   

Itä-Suomen malmit ja niiden hyödyntäminen

Maaperän malmien tutkimus, käyttö ja hyödyntäminen on monelle tuntematon aihealue. Geologi, filosofian tohtori Hannu Makkonen Geologian tutkimuskeskuksesta kertoo luennossaan laajasti eri malmilajeista, niiden etsimisestä, hyödyntämisestä ja aihepiiriin liittyvästä tutkimuksesta.

kuuntele Kesto: 1'02'07"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 27.9.2007

 
   

Voiko ryppyjä vastaan ryppyillä?

Ikuisen kauneuden tavoittelu ja ikääntyminen ovat yhdistelmä joka pitää huolen siitä, että ryppyvoidebisnes kukoistaa. Kuopion yliopiston professori Jukka Mönkkönen peräänkuuluttaakin tuotteiden markkinointiin totuudenmukaisuutta.

Mönkkönen kertoo luennossaan laajasti ihmisen suurimman yksittäisen elimen eli ihon toiminnasta, sekä ihon hoitamiseen tarkoitetuista aineista ja niiden vaikutusmekanismeista.

kuuntele Kesto: 51'01"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 1.11.2007

   

 

Kevään 2007 luennot:

 

Omaishoidosta hoivayrittäjyyteen - vanhuspalvelujen ratkaisuja?

Kuopion yliopiston professori Sari Rissanen puhuu luennossaan vanhustenhoidon nykytilasta ja tulevaisuudesta. Hän selvittää suomalaisen ja eurooppalaisen vanhuspalvelutarpeen eroja ja samankaltaisuuksia ja pohtii, kuinka tuleviin vanhustenhuollon haaasteisiin voitaisiin vastata.

kuuntele Kesto: 54'51"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 22.3.2007

Kuva: Kimmo Salvén
   

Onko paikallinen historia valtakunnallista historiaa?

FL, toimittaja Kaija Vuorio käsittelee luennossaan paikallishistorian kirjoittamista sekä siihen liittyviä kysymyksiä ja pohtii, mitä historia ylipäätään on ja sitä, millainen paikallisen historian suhde on laajempaan historiankirjoitukseen.

kuuntele Kesto: 46'35"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla To 15.3.2007

Kuva: Kimmo Salvén
   

Luovuus ei jää eläkkeelle

Luovuus ei ole vain taiteilijoiden ja tieteilijöiden
yksinoikeus - eikä luovuus jää eläkkeelle. Näin toteaa ikääntyvien yliopiston luentosarjan luennossaan filosofian tohtori Aino Räty-Hämäläinen, joka kauhistelee sanan "luovuus" väärinkäyttöä.

kuuntele Kesto: 1'08'02"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 1.3.2007

Kuva: Kimmo Nyyssönen
   

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet osana terveellistä ruokavaliota

Dosentti Essi Sarkkinen Kuopion yliopistosta tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen - kukapa ei olisi vielä törmännyt lupauksiin siitä, että jokin tuote voisi vaikuttaa positiivisesti terveyteen. Kuinka terveysvaikutteisten tuotteiden markkinointia säädellään ja miten niiden lupauksiin tulisi suhtautua?

kuuntele Kesto: 44'04"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 1.2.2007

Kuva: Kimmo Nyyssönen
   

Talo vai tie?
Minna-musikaalin dramaturgiset vaatimukset

Ohjaaja Ritva Holmberg kertoo luennossaan Minna-musikaalin taustoista ja toteutustavoista. Hän käy myös läpi Minna Canthin elämää ja hänen teostensa syntyvaiheita.

kuuntele Kesto: 1'03'28"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 25.1.2007

Kuva: Kimmo Nyyssönen
   


Katso myös muut ikääntyvien yliopiston luennot: