Luonto ja ympäristö

Tieteen päivät: Ilmastoa voi muokata - miten ja miksi?

Tapoja hillitä ilmaston lämpenemistä tutkitaan kiihkeästi. Loogisinta on tietenkin pyrkiä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, mutta onnistuuko se – ja auttaako se? Ilmastonmuokkauksesta puhui Tieteen päivillä tutkija, FM Anton Laakso Ilmatieteen laitokselta.

Tieteen päivät: Ilmaston lämpeneminen Suomessa ja muualla Pohjolassa

Maapallon ilmasto lämpenee, mutta miten se vaikuttaa meihin? Jotkut ennustajat povaavat Suomeen viiniviljelmiä ja toiset uutta jääkautta. Miltä Suomen ilmasto näyttää viimeisimpien tutkimusten valossa?

Naisviljelijöillä iso rooli maailman ruokahuollon turvaamisessa

Naisilla on iso rooli maailman ruokahuollon turvaamisesta, mutta aliedustus maatalousalan organisaatioissa. Tätä epäkohtaa pyrkii kohentamaan Maailman viljelijäjärjestön WFO:n naisten komitea, jonka puheenjohtajaksi on hiljattain valittu Savonia-ammattikorkeakoulussa opettava maatalousyrittäjä Kati Partanen.

Ovatko vieraslajit uhka kotoperäiselle rapukannalle?

Ovatko kaikki Suomeen rantautuvat vieraslajit automaattisesti uhka kotoperäisille lajeille? Pitääkö esimerkiksi kotoperäisen jokirapukannan puolesta huolestua, kun Suomen merialueilta on löytynyt uusi tulokas eli liejutaskurapu?

Iloisia perheuutisia – sitruunavästäräkki pesi Kuopiossa

Pohjois-Savon pesimälinnustoon lisättiin kuluvana kesänä uusi laji, kun sitruunavästäräkki löysi kodin Kuopion Riistavedeltä. Sitruunavästäräkki on maamme uusimpia pesimälajeja, laji on leviämässä meille idästä. Pohjois-Savossa sitruunavästäräkki on havaittu aiemmin vain seitsemän kertaa.

Herkullinen korvasieni lymyilee usein hakkuuaukean laidassa

On taas se aika, kun metsistä haetaan kassikaupalla korvasieniä. Jos vaan löytää oikeat paikat. Mistä tätä myrkyllistä herkkua oikein löytää ja kuinka korvasienen myrkyllisyyteen tulisi suhtautua? Lähdetään metsään selvittämään asiaa.