Terveys ja hyvinvointi

Viina vie, suomalainen vikisee?

Voisiko kännitappeluita ehkäistä ruualla? – Syömättömyys johtaa kiukutteluun ja tämä korostuu alkoholin yhteydessä, koska alkoholi tunnetusti laskee verensokeria. Sitä voi ehdottomasti suositella, että syödään ruokaa samalla kuin käytetään alkoholia, toteaa suomalaista humalaväkivaltaa tutkinut farmakologian dosentti Markus Storvik.

Elämäntyytyväisyys suojaa paitsi mieltä myös luustoa

Masennus ja luuntiheyttä heikentävä osteoporoosi ovat merkittäviä ja alati kasvavia kansanterveysongelmia. Niillä on myös selvä yhteys toisiinsa. Voisiko siis näistä toista ehkäisemällä ehkäistä myös toista?

Tieteen päivät: Riippuuko onni ja hyvinvointi siitä, missä sattuu asumaan?

Miten paljon syntymä- tai asuinpaikka voi vaikuttaa ihmisen onnellisuuteen ja hyvinvointiin? Tätä pohti Tieteen päivillä Kuopiossa ympäristöpolitiikan projektitutkija Jussi Semi.

Anna unelle mahdollisuus

Unirytmi on monella meistä vielä rempallaan valoisien kesäöiden ja lomalla valvomisen jäljiltä. Miten unirytmistä pääsee taas kiinni ja entä jos nukkumattia ei näy ei kuulu?

Lisävaloa sikiön altistumisen arviointiin

Sikiö altistuu kohdussa lukemattomille aineille istukan kautta. Sikiöaikaisen altistumisen seurauksena voi olla epämuodostumia, fyysisiä ja psyykkisiä kehityshäiriötä sekä syöpää, joka ilmenee myöhemmin elämän aikana.

Työstä palautumista voidaan edistää pienin muutoksin

Sairaanhoitajat palautuvat vuorotyöstä paremmin, kun nopeita siirtymiä työvuorojen välillä vähennetään, osoitti tuore tutkimus. Tulosten perusteella työvuorojen muuttaminen ergonomisemmiksi paransi hoitajien palautumista työstään. Vuorotyön tekeminen voi lisätä monien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riskiä.