RSS

Kantin RSS-syötteet

Kantti tarjoaa käyttäjilleen erilaisia RSS-syötteitä. Pääsyötteen kautta voit seurata kaikkea Kantissa julkaistavaa sisältöä:

  • Kantti.net - uusimmat (ei sisällä Nuorta mediaa -sivuston materiaalia)

Kategoriat

Kantin tarjoamaa materiaalia voit seurata myös eri kategorioihin jaettuna:

Kantin tuottamaa materiaalia YLE Areenassa:

  • Aspekti
  • Teemana terveys
  • Tiedetuokio

 

Mikä on RSS?

RSS on lyhenne sanoista Really Simple Syndication, tunnetaan tosin myös nimellä Rich Site Summary. RSS pohjautuu XML-koodiin (Extensible Markup Language).

RSS:n kautta tietoa sivustossaan tapahtuvista muutoksista (uutiset, uudet palvelut jne) tarjoavat useat tahot; valtaosa uutispalveluista, blogit, kaupungit ja monet muut. Tämä tekeekin useiden sivustojen aktiivisen seuraamisen helpoksi, kun sivustolla tapahtuvista muutoksista pysyy tietoisina ilman että edes käy niillä. Tämän vuoksi RSS onkin päässyt etenkin netin "tehokäyttäjien" suosioon.

RSS-syötteiden seuraaminen tapahtuu käyttäjän koneelle asennettavan tai nykyisin jopa koneelta valmiiksi löytyvän ohjelman (internet-selaimet) avulla. Ohjelma hakee käyttäjän määrittämät RSS-tiedostot, tämän jälkeen käyttäjä näkee eri sivustoilla tarjolla olevan materiaalin, jonka yhteydessä on linkki kyseisen materiaalin sisältävälle sivulle.

Syötteiden seuraaminen on mahdollista monella eri tapaa. Esimerkiksi nykyisissä Internet Explorerin, Firefoxin ja Operan selaimissa on jo suoraan tuki RSS-syötteelle. Näillä selaimilla riittää, kun vain avaa RSS-syötteenä ilmoitetun osoitteen.

RSS:n käyttö selaimella on helppoa, tässä muutama esimerkki.

 

Internet Explorer 7 näyttää syötteen ylläolevan kuvan mukaisesti. Sivu on helppo hahmottaa.

 

Myös Firefox 2:ssa RSS-syötteiden seuraaminen on pienimmillään helppoa, avaat vain osoitteen josta RSS-syöte löytyy.

Firefoxissa (jo vanhemmassakin versiossa) voidaan käyttää myös Live Bookmarkkeja. Live Bookmarkkien käyttö on helppoa: etsi osoiterivin oikeasta laidasta RSS-kuvaketta, joka ilmaisee RSS-syötteiden olemassaolon (kuva alla). Joissain vanhemmissa Firefox-versioissa kuvake saattaa olla myös alapalkissa.

 

  • Klikkaa kuvaketta hiiren ykköspainikkeella, jolloin avautuu valikko josta RSS-syötteet ovat valittavissa.
  • Valitse syöte, jonka jälkeen määritetään missä Live Bookmarkin halutaan jatkossa näkyvän. Oletuksena sitä tarjotaan kirjanmerkeille (bookmarks) varatulle työkaluriville, osoitekentän tuntumaan.
  • Tällöin useammankin RSS-syötteen käyttö on helppoa, syötteen otsikot näkyvät kuten kuvassa. Mikäli haluat siirtyä otsikkoa vastaavalle sivulle, valitset sen hiirellä ja painat hiiren ykkösnappia. (kuva alla)

 

 

RSS-syötteen lukemiseen on kehitetty myös paljon erillisiä ohjelmia, joita emme ainakaan toistaiseksi käy tässä läpi. Tarjolla on kuitenkin sekä maksullisia että maksullisia ohjelmia.

Lisäksi erilaiset verkossa toimivat mash-upit ovat toimivia, jokainen voi koota näihin haluamansa syötteet - syötteitä seurataan selaimella, eikä käyttöönotto näin ollen vaadi mitään erikseen asennettavia ohjelmistoja. Tämä mahdollistaa myös syötteiden seuraamisen miltä tahansa käyttämältään koneelta, esimerkiksi töistä ja kotoa. Mash-upeista voidaan mainita esimerkkeinä NetVibes ja Google Reader.