Yhteiskunta

Suomalaiset ovat rahapelikansaa

Suomalaisten rahapelien pelaamista tutkinut Suhonen kertoo, että ihmisillä näyttää olevan tarve ilmentää itseään rahapelien kautta ja nauttia siitä. – Tämä ei ole meidän aikamme ilmiö. Jo Kreikan tarustosta lähtien on tarinoita kuinka universumi jaettiin noppaa heittämällä.

Tieteen päivät: Riippuuko onni ja hyvinvointi siitä, missä sattuu asumaan?

Miten paljon syntymä- tai asuinpaikka voi vaikuttaa ihmisen onnellisuuteen ja hyvinvointiin? Tätä pohti Tieteen päivillä Kuopiossa ympäristöpolitiikan projektitutkija Jussi Semi.

Tieteen päivät: Yhteiskuntaluokka työläistyttöjen koulutusvalinnoissa

Suomea on perinteisesti pidetty tasa-arvon mallimaana, myös koulutuksellisen tasa-arvon suhteen. Suomessa kodin varallisuus ei pääsääntöisesti rajoita nuoren opiskelua. Sen sijaan yhteiskuntaluokka ohjaa nuorten kouluttautumista mahdollisuuksien tasa-arvosta huolimatta.

Tieteen päivät: Mitä tapahtuu, kun syntyy sattumalta väärään perheeseen?

Juurista puhutaan useimmiten ylevään sävyyn. Kodin perintöä pitäisi kiitellä, vaikka se olisi ollut voimia vievä taakka koko elämän ajan. Millaisen prosessin joutuu käymään läpi esimerkiksi taiteellisesti lahjakas lapsi, jonka ominaislaatua vanhemmat eivät ymmärrä tai hyväksy?

Naisviljelijöillä iso rooli maailman ruokahuollon turvaamisessa

Naisilla on iso rooli maailman ruokahuollon turvaamisesta, mutta aliedustus maatalousalan organisaatioissa. Tätä epäkohtaa pyrkii kohentamaan Maailman viljelijäjärjestön WFO:n naisten komitea, jonka puheenjohtajaksi on hiljattain valittu Savonia-ammattikorkeakoulussa opettava maatalousyrittäjä Kati Partanen.

Velkaantunut ihminen

Maurizio Lazzaraton teos "Velkaantunut ihminen" käsittelee kaikkialle lonkeroitaan ulottavan velan vaikutuksia velanottajiin ja kertoo velasta pelottavan tehokkaana hallinnan ja kontrollin keinona. Tätä aihetta lähestyi filosofiakahvilassa teoksen suomentanut kääntäjä Anna Tuomikoski.