Tiede ja tutkimus

Suomalaiset ovat rahapelikansaa

Suomalaisten rahapelien pelaamista tutkinut Suhonen kertoo, että ihmisillä näyttää olevan tarve ilmentää itseään rahapelien kautta ja nauttia siitä. – Tämä ei ole meidän aikamme ilmiö. Jo Kreikan tarustosta lähtien on tarinoita kuinka universumi jaettiin noppaa heittämällä.

Elämäntyytyväisyys suojaa paitsi mieltä myös luustoa

Masennus ja luuntiheyttä heikentävä osteoporoosi ovat merkittäviä ja alati kasvavia kansanterveysongelmia. Niillä on myös selvä yhteys toisiinsa. Voisiko siis näistä toista ehkäisemällä ehkäistä myös toista?

Tieteen päivät: Ilmastoa voi muokata - miten ja miksi?

Tapoja hillitä ilmaston lämpenemistä tutkitaan kiihkeästi. Loogisinta on tietenkin pyrkiä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, mutta onnistuuko se – ja auttaako se? Ilmastonmuokkauksesta puhui Tieteen päivillä tutkija, FM Anton Laakso Ilmatieteen laitokselta.

Tieteen päivät: Ilmaston lämpeneminen Suomessa ja muualla Pohjolassa

Maapallon ilmasto lämpenee, mutta miten se vaikuttaa meihin? Jotkut ennustajat povaavat Suomeen viiniviljelmiä ja toiset uutta jääkautta. Miltä Suomen ilmasto näyttää viimeisimpien tutkimusten valossa?

Tieteen päivät: Riippuuko onni ja hyvinvointi siitä, missä sattuu asumaan?

Miten paljon syntymä- tai asuinpaikka voi vaikuttaa ihmisen onnellisuuteen ja hyvinvointiin? Tätä pohti Tieteen päivillä Kuopiossa ympäristöpolitiikan projektitutkija Jussi Semi.

Tieteen päivät: Yhteiskuntaluokka työläistyttöjen koulutusvalinnoissa

Suomea on perinteisesti pidetty tasa-arvon mallimaana, myös koulutuksellisen tasa-arvon suhteen. Suomessa kodin varallisuus ei pääsääntöisesti rajoita nuoren opiskelua. Sen sijaan yhteiskuntaluokka ohjaa nuorten kouluttautumista mahdollisuuksien tasa-arvosta huolimatta.