Savon tulevaisuus – vai menneisyys?

Mikä teki Suomesta on 90-luvun laman jälkeen eurooppalaisen menestystarinan koulutuksen ja sivistyksen alueilla? Entä miksi savolaiset ovat selviytymisen mestareita?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa seuraavassa professori Ossi V. Lindqvist Kuopion yliopistosta.

Globalisaatio - uhka vai mahdollisuus? 1/3

Sitä mukaa kun esimerkiksi suuret kansainväliset yritykset, maailman kauppajärjestö, kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki tehostavat maailmanlaajuista toimintaansa, lisääntyvät niitä vastustavien tahojen äänenpainot. Mutta onko globalisaatio ainoastaan huono asia – onko sen liittäminen pääosin taloutta koskevaan keskusteluun hämärtänyt globalisaation myönteisen kehityksen?

Kun näkö heikkenee

Miten ikä tai erilaiset sairaudet vaikuttavat näkökykyyn? Entä onko mitään tehtävissä kun näkö heikkenee tai voiko näön heikkenemistä ehkäistä?

Emeritusprofessori Erkki Tuovinen, Kuopion yliopisto.

Ainon tarina

Ainon tarina on keittiöalan yrittäjänä toimivan Ainon kertomus omasta työssä jaksamisestaan. Tarinassa nousee esiin asioita, joita moni työelämässä toimiva nykyisin kohtaa. Nopeita muutoksia töissä, töiden kasaantumista, työn ja vapaa-ajan erottamisen vaikeutta, väsymistä, päänsärkyä ja selkäkipuja. Lopulta huomaa, että nyt ei enää jaksa.

Missä kulkevat muslimin vapauden rajat?

Kulttuurien yhteentörmäykset ovat väistämättömiä maailman globalisoituessa. Mihin sitten pitäisi sopeutua, puolin ja toisin? Aiheesta kertoi emeritusprofessori Heikki Palva Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa.

Kotona maailmankaikkeudessa

Millainen on maailmankaikkeus ja kuinka merkitsevä tai epämerkityksellinen osa ihmiskunta tai Maa siitä on? Avaruuden äärettömyydestä Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa kertoo professori Esko Valtaoja Turun yliopistosta.