Kantti täytti 10 vuotta

Yleisradion opintoradiotoimintana vuonna 1995 käynnistynyt Radio Kantti on astunut uudelle aikakaudelle. Tieteen ja opetuksen ohjelmiin erikoistunut Kantti aloitti vuodenvaihteessa toimintansa uudistuneena tuotantoyksikkönä, jonka tehtävänä on välittää pohjoissavolaista osaamista ja tietotaitoa kaiken kansan saataville.

Alkusanat kuopiolaiselle "tiederadiolle" lausuttiin 1990-luvun alussa. Hankkeen puuhamiehenä toimineen Yleisradion aluepäällikön tehtävistä eläkkeelle jääneen Erkki Janhusen mukaan tavoitteena oli käynnistää aivan uutta ohjelmatuotantoa, joka perustuisi pelkästään asiapuheohjelmien tuottamiseen. Vastaavanlainen radioyhteistyö Yleisradion ja korkeakoulujen välillä käynnistyi Kuopion lisäksi Turussa ja myöhemmin erilaisissa muodoissa myös Mikkelissä ja Jyväskylässä.

 
Kuvassa Kantin henkilöstöä: Vasemmalla toimittaja Kari Salmela, keskellä toimituspäällikkö Anne Haapalainen ja oikealla tekninen tuottaja Kimmo Nyyssönen.
Kuva: Jorma Pilke.

Kantin toimintaa on ylläpidetty alusta alkaen maakunnan tiede- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyönä. Mukana toiminnassa ovat Kuopion yliopiston lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Savon ammatti- ja aikuisopisto, Kuopion kesäyliopisto, Kuopion kaupunki, Kuopion kansalaisopisto, Kuopion yliopiston ylioppilaskunta, Kuopion yliopistollinen sairaala sekä Kuopion evankelisluterilaiset seurakunnat.

Kantin toimintaa ohjaa yhteistyökumppaneiden edustajista koottu toimitusneuvosto, jonka puheenjohtajana toimii Kuopion yliopiston hallintojohtaja Päivi Nerg.


Kymmenen vuoden aikana Kantissa on tuotettu lukematon määrä ajankohtaisia tieteeseen, opetukseen ja kulttuuriin liittyviä juttuja. Tutkintotavoitteisia opetusohjelmia on tehty muun muassa terveyssosiologiasta, kosketinsoitinten historiasta ja metsäluonnonhoidosta. Vuosien varrella äänensä on saanut kuuluviin lukematon joukko niin tutkijoita, opettajia kuin opiskelijoitakin.

Tällä hetkellä tuotantoyksikkö Kantti tuottaa tieteeseen, koulutukseen ja kulttuuriin liittyviä valtakunnallisesti ja alueellisesti kiinnostavia radio-, tv- ja internet-sisältöjä Yleisradion eri kanaville. Kantissa tuotetaan uutis-, ajankohtais- ja human interest-tyyppisiä ohjelmia sekä henkilökuvia, dokumentteja, tausta-juttuja ja erilaisia ohjelmasarjoja.

Kantin käytössä ollut radiotaajuus 88,1 MHz on siirtynyt Yleisradion asiapuhekanava Radio Peilin käyttöön. Kantti tuottaa tälle taajuudelle kuitenkin myös jatkossa viikoittaisen, vajaan tunnin mittaisen ohjelman, joka kuullaan perjantaisin klo 19.03 alkaen ja uusintana sunnuntaisin klo 16.05. Lisäksi Radio Peilin taajuudelle tuotetaan mm. luento- ja tapahtumataltiointeja.

Yleisradion maakuntaradio Radio Savossa Kantti on puolestaan äänessä aina maanantaisin klo 15.40, silloin teemana on terveys ja hyvinvointi.

Muutoin Kantissa tuotettuja ohjelmia voi katsella ja kuunnella Yleisradion eri radio- ja televisiokanavilla.

Kaikki Kantissa tuotetut ohjelmat löytyvät näiltä sivuilta, osoitteesta www.kantti.net. Sivustolta löytyy myös pohjoissavolaista tiede- ja koulutusmaailmaa seuraava uutispalsta.