K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Toipilasaika nostaa terveydenhuollon kustannuksia

Tutkimustulokset osoittavat kiistattomasti, että terveyspalvelujen saatavuuden, laadun ja taloudellisuuden kannalta on oleellista, että niiden ajoitusta suhteessa hoidon tarpeeseen ja sen jälkeiseen tilanteeseen kehitetään.


 

Tähän tavoitteeseen Suomessa on kuitenkin sitouduttu hyvin; esimerkiksi terveysturvaa ja sen rahoitusta käsittävä hanke jatkotoimenpiteineen on saanut eri sairaanhoitopiireissä hyvänvastaanoton. Näin hanke osaltaan edistää myös kansallisen terveysprojektin tavoitteita. Tutkimushankkeen taustaa selvittää professori Ilkka Vohlanen.

kuuntelekuuntele Kesto 5'00"

Tutkimushanke on herättänyt varsin laajaa kansainvälistäkin kiinnostusta. Erityisen kiinnostuneita ollaan oltu Ruotsissa, Englannissa ja Hollannissa. Onkin kiinnostavaa verrata terveydenhuollon kokonaiskustannuksia muihin maihin samalla kun pyritään kehittämään niitä keinoja, joilla voidaan tehostaa toimintaa.
     

Entä millaiset ovat hoidon kustannukset Suomessa verrattuna muihin maihin?

 
kuuntelekuuntele Kesto 6'33"

Suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää pidetään hyvänä. Myös sen edullisuutta on kehuttu. Ilkka Vohlasen mielestä paljon olisi kuitenkin korjaamisen varaa, mistä esimerkkinä liian pitkät toipilasajat. Samoin hän kritisoi sitä, että valtio takaa Kelan miljardialijäämää, kun se voisi itse asiassa jakaa vastaavan rahasumman kunnille, jotka pääsääntöisesti vastaavat terveyspalvelujen tuottamisesta.
     

-Tällä hetkellä järjestelmä perustuu lakiin, mutta miksei sitä muuteta, Vohlanen kysyy. Entä millaisia välineitä itse tutkimusraportti antaa terveydenhuollon kehittämiselle jo nyt?

 
kuuntelekuuntele Kesto 8'08"

 

Kantin arkistosta:

Toimittaja, kuvat: Juha Halonen

Haastateltavat:

  • Professori Ilkka Vohlanen, Kuopion yliopisto

21.1.2004
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: