K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Jonot maksavat, ei sairaanhoito


Ensi vuonna voimaan astuva hoitotakuu ei toteudu hallituksen kaavailemalla tavalla, epäilee professori Ilkka Vohlonen Kuopion yliopistosta.
Vohlosen mukaan nyt yksi kolmasosa potilaista saa hoitotakuun edellyttämällä tavalla hoitoa.

     

Ensi talvena kaksi kolmasosaa pitäisi saada nopeasti sisään. Ei tämä voi nykyresursseilla onnistua, laskee Vohlonen
Kysymys ei ole rahasta tai resursseista. Itse hoitotapahtuma on edelleen sairasajan edullisin jakso. Jonotus erikoissairaanhoitoon ja pitkät toipilasajat maksavat valtavasti yhteiskunnalle.

kuuntelekuuntele Kesto 4'06"
 
Professori Ilkka Vohlonen.
     
Sairaanhoitopiireissä aloitetaan vuoden alussa laaja tutkimus siitä, miten sairastavuusjaksot muodostuvat. Mukaan pääsi viisi sairaanhoitopiiriä. Yksi sairaanhoitopiiri sai yhden diagnoosin selvitettäväkseen. Tällä yritetään selvittää työikäisten odotus-, hoito- ja toipilasaikoja.
     
 

Uusimmat tutkimuksen kertovat Vohlosen mukaan huolestuttavaa sanomaa.

Toipilasajat ovat pidentyneet. Samoin on käynyt odotusajoille. Ainoa hyvä viesti Vohlosen mukaan on se, että sairaanhoidon keskimääräiset hoitojaksot ovat lyhentyneet.

kuuntelekuuntele Kesto 4'20"
     

Erikoissairaanhoidon ongelmat ovat tällä hetkellä sairaalan ulkopuolella, täräyttää Vohlonen. Hoitojaksot ovat lyhentyneet, mutta toipilasajat pidentyneet. Joissain diagnooseissa toipumisaika on ollut 90 päivää ja nyt saman diagnoosin osalta toipumisaika on 120 päivää.
Itse hoitoprosessi on säilynyt vakiona. Ongelmana on hoitoketju toipilasaikana. Jos se ei toimi, niin turha on syyttää sairaalaa, ongelmat ovat sen ulkopuolella.

kuuntelekuuntele Kesto 6'55"
 
     
Jos valtio maksaa mukisematta KELA:n tappiot, niin miksi se ei voisi maksaa kunnille erikoissairaanhoidon kuluja, koska silloin sairauslomat lyhenevät lyhentyneinä odotusjaksoina.
     

Tämä on kuin hölmöläisten täkin ompelemista sillä erotuksella, että tässä uudet palaset menevät limittäin ja täkki itse asiassa lyhenee koko ajan, piikittelee professori Ilkka Vohlonen Kuopion yliopistosta.

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'37"


Katso myös:

Toimittaja, Vohlosen kuva: Kari Salmela
Kuvaleikkauksesta: Soili Jäntti
Kuva yhteispäivystyksestä: Juha Halonen

Haastateltavana:

  • Tutkimusjohtaja. professori Ilkka Vohlonen, Kuopion yliopisto

7.10.2004
Anna palautetta, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: