Diabetekseen liittyvät riskit vaanivat naisia

     

Tyypin 2 eli niin sanottu aikuistyypin diabetes lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Tuoreen Kuopion yliopistossa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan tämä vaara on erityisen suurin naisilla.

Lääketieteen lisensiaatti Auni Juutilaisen sisätautien alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessa todettiin, että tyypin 2 diabetekseen liittyvä sepelvaltimotautikuolleisuuden vaara on nelinkertainen miehillä ja peräti 24-kertainen naisilla. Sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden vaara on puolestaan kolminkertainen miehillä ja 14-kertainen naisilla.

 

 
 
     
Lääketieteen lisensiaatti Auni Juutilainen
 

Mutta miksi tyypin 2 diabetes yleistyy Suomessa lähes räjähdysmäisen nopeasti? Kysymykseen vastaa lääketieteen lisensiaatti Auni Juutilainen.

kuuntele Kesto 3'05"

Aikuistyypin diabetekseen liittyy useita vakavasti otettavia terveysriskejä. Se aiheuttaa muun muassa verenpaineen nousua ja hyvän kolesterolin laskua sekä enneaikaista valtimonkovettumasairautta.

kuuntele Kesto 4'05"

 

     
Auni Juutilaisen tutkimuksen tulokset antavat aihetta kohdistaa ennaltaehkäisevää, terveyteen liittyvää tiedotustyötä erityisesti naisille. Lohdullista on, että diabeteksen välttämiseksi tai sen puhkeamisen myöhentämiseksi on olemassa varsin hyviä keinoja.  
kuuntele Kesto 4'37"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Lääketieteen lisensiaatti Auni Juutilainen, Kuopion yliopisto

9.1.2006