K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Mikä suojaa maatilalla kasvavia lapsia allergialta?


Astma, allerginen nuha ja atooppinen ihottuma ovat meille kaikille tuttuja riesoja. Noin puolet työikäisistä suomalaisista on joskus kärsinyt erilaisista yliherkkyysoireista. Astmaa potee noin 6 %, allergista nuhaa noin 20 % ja atooppista ihottumaa noin 10 % väestöstä.

     
Tutkimusten mukaan allergiat ovat yleistyneet koko väestössä viimeisen 50 vuoden aikana. Mutta miten allergia syntyy? Kysymykseen vastaa tutkimusprofessori Juha Pekkanen Kansanterveyslaitokselta.  
kuuntelekuuntele Kesto 3'58"
     
 
 

Allergioiden lisääntyminen on tosiasia, mutta mielenkiintoiseksi asian tekee se, että maatilalla kasvavilla lapsilla on todettu vähemmän allergiaa kuin muilla lapsilla. Äskettäin julkistetut tutkimustulokset viittaavat siihen, että pikkulapsen maatilaympäristössä kohtaama mikrobialtistus voi vähentää allergian kehittymisen riskiä, kertoo tutkimusprofessori Juha Pekkanen.

kuuntelekuuntele Kesto 4'51"
     
Kansanterveyslaitos on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jonka tavoitteena on selvittää varhaislapsuuden elinympäristön merkitystä allergisen immuunivasteen kehittymiseen. Kyseessä on viidessä Euroopan maassa toteutettava syntymäkohorttitutkimus.
     

Onko tavoitteena löytää rokote allergian ehkäisyyn vai löytyykö ratkaisu joka lasiperheeseen hankittavista lemmikkieläimistä?

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'36"
     

Allergiaa mahdollisesti aiheuttavien aineiden välttämisessä on tutkimusprofessori Juha Pekkasen mukaan menty liian pitkälle. Tulevaisuudessa allergian ennaltaehkäisyä ja hoitoa on mietittävä uudella tavalla.

 
kuuntelekuuntele Kesto 4'01"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkimusprofessori Juha Pekkanen, Kansanterveyslaitos, Ympäristöterveyden osasto, Kuopio

17.1.2006
Anna palautetta toimitukselle, nimi ja sähköpostiosoite vapaehtoisia:

Nimi:

Sähköposti: