K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

Ikääntyvien yliopiston luentoja 2008

 
Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopisto on Kuopion kesäyliopiston ja Kuopion yliopiston avoimen yliopiston toimintaa.

Syksyn 2008 luennot:

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia

Ilmastomuutos puhututtaa paljon, eikä syyttä. Mikä osuus ilmastomuutoksesta on ihmisen aiheuttamaa, ja millaisia uhkia tai mahdollisuuksia ilmastomuutos tuo edetessään?

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Erkki Nysten puhuu luennossaan ilmaston ja säätilojen tutkimuksesta. Hän käy läpi maapallon historiaa ilmaston kannalta ja kertoo siitä, miten ilmastomuutoksen tulevia vaikutuksia tutkitaan ja arvioidaan.

kuuntele Kesto: 38'16"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 20.11.2008

   

Muistin puutos vai muutos?

Kuinka ikääntyminen vaikuttaa aivojen toimintaan ja kuinka näitä muutoksia tutkitaan?

Kuopion yliopiston professori Tuula Pirttilä on tutkinut ikääntymiseen liittyviä tekijöitä jo 20 vuoden ajan. Luennollaan hän kertoo muun muassa siitä miten tieto tallentuu muistiin mutta myös siitä, kuinka muistoja käytetään ja miten muistot muuttuvat niitä käytettäessä.

Entä miten ja miksi aivot unohtavat, voiko ihminen oppia uutta rajattomasti? Näitä kysymyksiä Pirttilä käsittelee luennossaan.

kuuntele Kesto: 1'02'43"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 13.11.2008

Kuva: Kimmo Salvén
   

Jos kielin voisi kertoa - Savon paikannimet menneisyyttä valottamassa

Paikannimiin liittyy yleensä monia tarinoita siitä, millainen merkitys paikalla on ollut ihmisten elämässä. Taustana voi olla esimerkiksi merkityksiä asukkaiden nimiin, metsästykseen, kalastukseen, liikkumiseen tai vaikkapa konflikteihin liittyen.

Dosentti, FT Sirkka Paikkala, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta loi luennossaan katsauksen savolaisiin paikannimiin ja niiden historiaan. Luennossa selviää mikä on Savon nimistössä tyypillistä ja mistä esimerkiksi Kuopion, Varkauden, Pilpan, Matkuksen tai Pellesmäen nimi juontaa juurensa.

kuuntele Kesto: 55'34"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 30.10.2008

   

Suomen ortodoksinen kirkko Neuvostoliiton painostuksen kohteena 1945-1957

Joensuun yliopiston tutkija, TT Juha Riikonen puhui omassa luennossaan Suomen ortodoksisen kirkon irtautumisesta Venäjän emokirkon vaikutuspiiristä sekä siitä, miten sitä ajettiin jälleen takaisin entisen emokirkon alaisuuteen.

Sotien jälkeinen Venäjän kirkollinen ja poliittinen painostus sekä kotimaan poliittinen ilmapiiri värittivät voimakkaasti keskustelua Suomen ortodoksisen kirkon asemasta.

kuuntele Kesto: 49'52"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 23.10.2008

   

Elä, nauti ja liiku

Dosentti, lääketieteen tohtori Heikki Pekkarinen on tutkinut kauan liikuntaa ja sen terveysvaikutuksia Kuopion yliopistossa ja Kuopion liikuntalääketieteellisessä tutkimuslaitoksessa. Ikääntyvien yliopiston luennossaan hän kertoo siitä missä jamassa suomalaiset ovat ja mitä asialle voitaisiin tai pitäisi tehdä, kun kansan paino nousee epidempian tavoin ja tyypin 2 diabetes yleistyy huimaa vauhtia.

Hän paneutuu luennossaan myös erityisesti ikääntyneiden ihmisten kuntoilumahdollisuuksiin.

kuuntele Kesto: 1'03'36"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 9.10.2008

   

 

Kevään 2008 luennot:

 

Kansalaisen muuttuva rooli terveydenhuollossa

Kuopion yliopiston professori Juha Kinnunen kertoo luennossaan terveydenhuoltosektorin toiminnasta ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Hän toteaa, että kustannusten nousu on lähitulevaisuudessa suurin terveydenhuollon laatuun ja oikeudenmukaisuuteen vaikuttava tekijä.

Keskustelu tulossa olevasta terveydenhuoltolaista, hoitotakuusta ja Paras-hankkeesta ovat tuoneet mukanaan voimakasta arvokeskustelua julkisen terveydenhuollon kattavuudesta ja tasapuolisuudesta.

Mikä siis on potilaan rooli terveydenhuollossa - ennen kaikkea tulevaisuudessa?

kuuntele Kesto: 53'58"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 13.3.2008

   

Vanhaa Niiralaa ja Kuopiota pikkupojan näkövinkelistä

Arkkitehti, rakennusneuvos Olli Lehtovuori kertoo luennossaan kuopiolaisesta maisemasta vuosikymmenten takaa. Paljon on muuttunut aikojen saatossa, silti moni tuttu maamerkki Lehtovuoren lapsuudesta on edelleen paikoillaan.

Lehtovuori kertoo luennossaan niin kaupungin kehittymisestä kuin pikkupojan kokemuksistakin kuopiolaisissa maisemissa.

kuuntele Kesto: 1'01'45"

Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla 7.2.2008

 
   

Katso myös muut ikääntyvien yliopiston luennot: