Terveyttä ravinnosta - ei purkista

Terveyttä edistävän ruokavalion periaatteet kuulostavat varsin tutuilta ja arkipäiväisiltä: monipuolisuus, tasapainoisuus, nautittavuus ja kohtuus ovat suositeltavan ruokavalion peruspilareita.

Suurimpana ongelmana suomalaisten ravitsemuksessa on kohtuuden unohtuminen, sanoo dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta. Hänen mukaansa ylipainosta voidaan puhua kansanterveydellisenä epidemiana.

kuuntele Kesto 4'17"
 

     
Dosentti Ursula Schwab
 

Dosentti Ursula Schwab harmittelee ravitsemukseen liittyvän viestinnän valtavaa tulvaa. Hänen mukaansa tutkittuun tietoon perustuvat faktat hukkuvat ristiriitaisten viestien alle.

Vieläkö ruokaympyrämalli on voimissaan myös juuri uudistetuissa ravitsemussuosituksissa? Entä kuinka huolissaan ravitsemustieteilijät ovat erilaisten ihmedieettien suuresta suosiosta?

kuuntele Kesto 5'08"
     

Suositeltavan ruokavalion kokoamiseen ei tarvita kikkaskonsteja. Dosentti Ursula Schwab kertoo, että jokapäiväisillä valinnoilla on suurin merkitys kokonaisuuden kannalta ja herkkupäivät ja juhlat ovat asia erikseen.

Mihin suuntaan suomalaisten ravintotottumukset ovat menossa? Onko tulevaisuus terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kulta-aikaa, jolloin kaupan karkkihyllyltä voi löytää muun muassa makeisia, joihin on lisätty c-vitamiinia?

kuuntele Kesto 5'08"
 
 
     
Dosentti Ursula Schwab oli kouluttamassa terveydenhuoltohenkilöstöä, apteekkien diabetes- ja sydänyhdyshenkilöitä sekä ruokapalveluiden tuottajia ja tuotekehittäjiä Kuopion yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskuksen järjestämällä kurssilla maaliskuussa.


Katso myös:

Hyvän elämän eväät - pienin muutoksin pysyvään painonhallintaan
(kantti.net, 2005-2006)

Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Dosentti Ursula Schwab, Kuopion yliopisto

30.3.2006